Wzrost eksportu jaj

W pierwszym półroczu br. dodatnie saldo w handlu zagranicznym sektora jaj wzrosło w skali roku o 28% do 109 mln EUR. Wolumen eksportu jaj i przetworów jajecznych zwiększył się wobec tego samego okresu 2013 r. o 18% do 128 tys. ton, a jego wartość była o 15% wyższa i wyniosła 133 mln EUR.

Jednocześnie obniżyła się wielkość importu o 4% do 13 tys. ton, przy wydatkach niższych o 23% – 24 mln EUR. Średnie ceny jaj spożywczych w Polsce w pierwszym półroczu 2014 r. wyniosły 503,7 zł/100 kg (120,6 EUR/100 kg) i były o 4% niższe od przeciętnej ceny w UE i o 12% niższe niż przed rokiem. Najważniejszymi partnerami handlowymi Polski w sektorze jaj pozostały tradycyjnie państwa Unii Europejskiej. Polskie jaja i przetwory trafiły głównie do Holandii, Niemiec i Włoch, państwa te miały prawie dwie trzecie udziału w wartości polskiego eksportu sektora jaj. Wśród krajów trzecich (spoza UE) największym odbiorcą polskich jaj stał się Irak. Głównymi dostawcami jaj i przetworów do Polski w ubiegłym roku były również państwa unijne. W tej grupie dominowały Holandia, Niemcy i Francja, skąd pochodziła ponad połowa importu.

FAMMU/FAPA /AT/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności