Wzrost chińskiego importu wieprzowiny

0
253

Produkcja wieprzowiny w Chinach zmniejszyła się na skutek chorób zwierząt oraz niesprzyjających warunków pogodowych. Jednocześnie popyt na to mięso szybko rośnie. W bieżącym roku jedynie w wyniku wzrostu liczby ludności zwiększy się on o 4%. W efekcie import wieprzowiny w pierwszym półroczu 2008 r. był o 917% większy niż w pierwszej połowie 2007 r. N


Sprowadzana jest ona głównie z USA. Amerykański eksport wieprzowiny do Chin wzrósł w omawianym czasie o 2512,98%. Import tego mięsa do Chin z Francji zwiększył się o 602,25%, z Danii – o 875,74%, a z Kanady – o 294,4%. W pierwszej połowie bieżącego roku rozpoczęto import wieprzowiny z Irlandii, Tajwanu, Hong Kongu i Niemiec. W tym czasie eksport wieprzowiny z Chin zmniejszył się o 54%. Największym odbiorcą chińskiej wieprzowiny pozostaje Hong Kong, mimo że od 2007 r. import ten zmniejszył się o 35%. W przeszłości Chiny były jednym z największych światowych eksporterów wieprzowiny.

(Agra Europe 2008, nr 2329, s. M/10) W.M.
foto: Wrp.pl