Wzrost cen żywności w Unii Europejskiej

Według danych zebranych przez niemieckie ministerstwo rolnictwa i żywności, konsumenci w Unii Europejskiej w pierwszej połowie 2008 r. płacili średnio o 7% więcej za żywność i napoje bezalkoholowe niż w tym samym czasie w 2007 r. Największy wzrost cen zanotowano w Europie Wschodniej i Środkowej. N


W Bułgarii osiągnął on 23,3%, a na Łotwie – 21%. Ceny na Litwie wzrosły o 17,5%, a na Węgrzech – o 13,5%. Wzrost cen nastąpił również na zachodzie Europy, choć był on nieco mniejszy. W Irlandii ceny zwiększyły się o 8%, a w Danii – o 7,8%. W Austrii, Finlandii i Polsce wzrost cen wyniósł od 7,1 do 7,5%. W Wielkiej Brytanii i Hiszpanii ceny zwiększyły się o około 6,9%, w Niemczech – o 6,5%, we Włoszech – o 5,5%, we Francji i w Holandii – o 5,4%, na Cyprze – o 4,7%, a w Portugalii – o 3,4%. W lipcu 2008 ceny żywności i napojów w Unii Europejskiej były o 8% wyższe niż w tym samym okresie roku ubiegłego.

(Agra Europe 2008, nr 2329, s. M/7) W.M.
foto: Wrp.pl