Wzrost cen produktów rolniczych we Francji

Ceny produktów rolniczych we Francji w ubiegłym roku zwiększyły się po raz pierwszy od dwu lat. Wzrosły one o 5,2%. Podobnie, jak na rynku światowym, ceny zbóż we Francji wzrosły w 2006 r. o średnio 17,6%. N


Cena pszenicy zwiększyła się o 20%, kukurydzy – o 15,3%, a jęczmienia – o 14,5%. Zbiory niestety były o 4% mniejsze niż rok wcześniej na skutek niekorzystnego wpływu suszy na plony. Z powodu suszy niższe też były zbiory rzepaku. Wyniosły one 5,7 mln ton (spadek zbiorów o 8%, a plonów o 20%). Spowodowało to wzrost cen rzepaku o 20,6%. Spadła natomiast cena buraków cukrowych (o 17,6%), mimo, że w Nowym Jorku cena cukru wzrosła o 50%. Był to jednak efekt zmiany wspólnej polityki rolnej Unii. Ceny owoców i warzyw zwiększyły się średnio o 8,6%. Ceny śliwek wzrosły o 40,3%, gruszek – o 34,6%, a jabłek – o 31%. Ziemniaki podrożały o 33,9%. Ceny mleka spadły o 3,2%, ponieważ zmniejszono ceny skupu interwencyjnego masła i mleka w proszku. Natomiast ceny pozostałych produktów zwierzęcych wzrosły 2,1%. Ceny cieląt wzrosły o 11,6%, a buhajków – o 7,6%. O 4,8% wzrosły ceny świń – był to trzeci kolejny rok wzrostu cen tych zwierząt.

(Agra Europe 2007, nr 2264, s. N/1)
W.M.

N

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności