Wzrost cen produktów rolniczych we Francji

Ceny produktów rolniczych we Francji w ubiegłym roku zwiększyły się po raz pierwszy od dwu lat. Wzrosły one o 5,2%. Podobnie, jak na rynku światowym, ceny zbóż we Francji wzrosły w 2006 r. o średnio 17,6%. N

baner kuhn


Cena pszenicy zwiększyła się o 20%, kukurydzy – o 15,3%, a jęczmienia – o 14,5%. Zbiory niestety były o 4% mniejsze niż rok wcześniej na skutek niekorzystnego wpływu suszy na plony. Z powodu suszy niższe też były zbiory rzepaku. Wyniosły one 5,7 mln ton (spadek zbiorów o 8%, a plonów o 20%). Spowodowało to wzrost cen rzepaku o 20,6%. Spadła natomiast cena buraków cukrowych (o 17,6%), mimo, że w Nowym Jorku cena cukru wzrosła o 50%. Był to jednak efekt zmiany wspólnej polityki rolnej Unii. Ceny owoców i warzyw zwiększyły się średnio o 8,6%. Ceny śliwek wzrosły o 40,3%, gruszek – o 34,6%, a jabłek – o 31%. Ziemniaki podrożały o 33,9%. Ceny mleka spadły o 3,2%, ponieważ zmniejszono ceny skupu interwencyjnego masła i mleka w proszku. Natomiast ceny pozostałych produktów zwierzęcych wzrosły 2,1%. Ceny cieląt wzrosły o 11,6%, a buhajków – o 7,6%. O 4,8% wzrosły ceny świń – był to trzeci kolejny rok wzrostu cen tych zwierząt.

Baner Samasz

(Agra Europe 2007, nr 2264, s. N/1)
W.M.

N

SDF baner
Baner KWS
Baner Delaro Forte

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.