fbpx
Strona głównaPozostałeWzrost cen brojlerów w Holandii

Wzrost cen brojlerów w Holandii

Rosnący popyt krajowy i na rynkach zagranicznych spowodował, że w drugim kwartale 2007 r. znacznie zwiększyły się ceny brojlerów uzyskiwane przez rolników holenderskich. Ich zyski wzrosły mimo wysokich cen pasz.


Szacuje się, że produkcja mięsa drobiowego w Unii Europejskiej w 2007 r. będzie o 2% większa niż rok wcześniej. Szczególnie silnie wzrośnie ona we Francji (o 4,5%) i w Holandii (o 9%). W drugim kwartale 2007 r. w Holandii cena mięsa kurcząt wyniosła średnio 0,82 euro/kg, czyli była o 28% większa niż w tym samym okresie 2006 r. W tym samym czasie wzrosły koszty ponoszone przez producentów związane z zakupami pasz, kurcząt jednodniowych i zagospodarowaniem odchodów ptaków. Mimo to średnio zysk gospodarstwa sprzedającego 70 tys. brojlerów potroił się osiągając 41 tys. euro.

(Agra Europe 2007, nr 2276, s. M/9)
W.M.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA
ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.