Wzrost cen brojlerów w Holandii

Rosnący popyt krajowy i na rynkach zagranicznych spowodował, że w drugim kwartale 2007 r. znacznie zwiększyły się ceny brojlerów uzyskiwane przez rolników holenderskich. Ich zyski wzrosły mimo wysokich cen pasz.


Szacuje się, że produkcja mięsa drobiowego w Unii Europejskiej w 2007 r. będzie o 2% większa niż rok wcześniej. Szczególnie silnie wzrośnie ona we Francji (o 4,5%) i w Holandii (o 9%). W drugim kwartale 2007 r. w Holandii cena mięsa kurcząt wyniosła średnio 0,82 euro/kg, czyli była o 28% większa niż w tym samym okresie 2006 r. W tym samym czasie wzrosły koszty ponoszone przez producentów związane z zakupami pasz, kurcząt jednodniowych i zagospodarowaniem odchodów ptaków. Mimo to średnio zysk gospodarstwa sprzedającego 70 tys. brojlerów potroił się osiągając 41 tys. euro.

(Agra Europe 2007, nr 2276, s. M/9)
W.M.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności