fbpx

Wzrost cen brojlerów w Holandii

Rosnący popyt krajowy i na rynkach zagranicznych spowodował, że w drugim kwartale 2007 r. znacznie zwiększyły się ceny brojlerów uzyskiwane przez rolników holenderskich. Ich zyski wzrosły mimo wysokich cen pasz.


Szacuje się, że produkcja mięsa drobiowego w Unii Europejskiej w 2007 r. będzie o 2% większa niż rok wcześniej. Szczególnie silnie wzrośnie ona we Francji (o 4,5%) i w Holandii (o 9%). W drugim kwartale 2007 r. w Holandii cena mięsa kurcząt wyniosła średnio 0,82 euro/kg, czyli była o 28% większa niż w tym samym okresie 2006 r. W tym samym czasie wzrosły koszty ponoszone przez producentów związane z zakupami pasz, kurcząt jednodniowych i zagospodarowaniem odchodów ptaków. Mimo to średnio zysk gospodarstwa sprzedającego 70 tys. brojlerów potroił się osiągając 41 tys. euro.

(Agra Europe 2007, nr 2276, s. M/9)
W.M.

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.