fbpx

Wzrosły ceny mięsa drobiowego

W dniach 28.01 – 3.02.2019 r. za kurczęta brojlery dostawcy uzyskiwali przeciętnie 3,18 zł/kg, a za indyki – 5,60 zł/kg.

baner kuhn

W obu przypadkach był to poziom cen o około 1% wyższy niż tydzień wcześniej oraz zbliżony do uzyskanego przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku kurczęta brojlery były o 4% tańsze, natomiast indyki – o 18% droższeinformuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Na przełomie stycznia i lutego 2019 r. w krajowych zakładach drobiarskich wzrosły ceny mięsa drobiowego. Tuszki kurcząt zbywano przeciętnie po 4,75 zł/kg, o 3,5% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 1 gr/kg drożej niż przed miesiącem.

Natomiast za tuszki indyków trzeba było zapłacić średnio 9,19 zł/kg, o 5% więcej niż tydzień wcześniej i o 1% więcej niż przed miesiącem. Cena tuszek kurcząt była o 12% niższa niż w analogicznym tygodniu 2018 r., a tuszek indyków – o 16% wyższa.

Źródło: KOWR

baner Interhandler
Baner McHale
SDF baner
Baner McHale
baner kuhn

Najpopularniejsze posty

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.