reklama
Baner Rapool
reklama
Baner Yara
reklama
Baner Agroecopower
reklama
Baner Basf Desktop
reklama
Baner New Holland
reklama
Baner halvetic

Wytłoki z owoców i warzyw w żywieniu zwierząt. Czy warto je stosować?

Polska jest znaczącym producentem soków z owoców i warzyw W wyniku tej działalności pozostaje ok. 350-500 tys. ton wytłoków rocznie. Po wysuszeniu i odpowiednim przetworzeniu mogą stać się cennym komponentem pasz dla zwierząt i nie tylko.

reklama
Baner Mandam

Wytłoki owocowo-warzywne zawierają znaczne ilości substancji biologicznie czynnych. Ich właściwości odżywcze zależą od surowca z którego powstały, jak również w dużym stopniu od technologii przetwarzania stosowanej w zakładach produkcyjnych. Są  bogatym źródłem białka, węglowodanów, włókna, soli mineralnych  oraz witamin.

Tab.1. Wartość pokarmowa (g/kg) suszonych wytłoków jabłkowych, z porzeczek, suszonych wysłodków buraczanych i otrąb pszennych (IZ-PIB, 2015)

Suszone wytłoki owocowo-warzywne, produkowane przez krajowy przemysł przetwórczy zawierają białko ogólne na poziomie 12-15%, włókna surowego ok. 18-20%, ekstraktu eterowego ok. 2,7-4,0% oraz popiołu 1,8-3,0%. W porównaniu z otrębami pszennymi, pasze te charakteryzują się nieco wyższą wartością pokarmową pod względem zawartości wymienionych podstawowych składników odżywczych (tab.1). Rozpatrując skład chemiczny wytłoków owocowo-warzywnych warto zwrócić uwagę na dużą w porównaniu z innymi składnikami, zawartość związków bezazotowych, pektyn i kwasów organicznych, flawonoidów oraz witamin. Wyniki wielu badań potwierdzają dodatni wpływ kwasów organicznych zawartych w wytłokach z owoców jagodowych oraz z jabłek m. in. kwasu jabłkowego oraz cytrynowego poprawiających smakowitość paszy oraz wywierających korzystny wpływ na wydzielanie enzymów trawiennych.

reklama
Baner halvetic
reklama
Baner agrihandler

Należy zwrócić uwagę na wysoką zawartość pektyn w mieszance z wytłoków owocowych. Mają one właściwości żelujące, stabilizujące i zagęszczające, dzięki czemu mogą znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym. Spełniają rolę błonnika pokarmowego, który usprawnia pasaż treści pokarmowej w jelitach ludzi i zwierząt. Ponadto wiążą z przewodu pokarmowego mjetale ciężkie. Zaletą wytłoków owocowych, jest fakt, że zawierają znaczne ilości beta-karotenu, witaminy C oraz witamin z grupy B (tiamina, ryboflawina oraz niacyna) co ma niebagatelne znaczenie w zapłodnieniu i rozwoju płodów.  Ponadto mieszanka suszu z wytłoków owocowych jest dobrym źródłem bioflawonoidów m. in. kwercetyny i rezweratrolu.  Obecność flawonoidów wpływa korzystnie na układ krążenia i odporność zwierząt. Również cennym składnikiem suszu owocowego są inne barwniki a mianowicie – antocyjany o kolorze czerwonym, niebieskim lub fioletowym. Wszystkie one wykazują działanie przeciwzapalne oraz przeciwutleniające.

Świeże wytłoki owocowo-warzywne  charakteryzują się duża zawartością wody (do 73%), są materiałem nietrwałym, szybko się psującym. W takim stanie są rzadko skarmiane  zwierzętami. Dla przedłużenia trwałości wytłoków, warto poddać je procesowi kiszenia. Szczególnie nadają się do tego celu wytłoki jabłkowe, które dzięki dużej ilości cukrów i kwasów organicznych są dobrą pożywką dla rozwoju bakterii kwasu mlekowego, co przekłada się na szczególna przydatność do zakiszania tego materiału. Zakiszając należy pamiętać o dobrym ubiciu materiału zakiszanego. Zakisza się bez dodatku zakiszaczy, przyśpieszających ten proces. Pasza z wytłoków owocowych w stanie nie przetworzonym lub po zakiszeniu nadaje się do żywienia przeżuwaczy. Dorosłe osobniki mogą otrzymywać kiszonkę z wytłoków jabłkowych dowoli, natomiast młodzież do 10 kg na sztukę. Zwierzętami monogastrycznymi (drób, świnie) można skarmiać wytłoki w postaci suszonej jako dodatek paszowy, poprawiający właściwości odżywcze dawki pokarmowej.

W doświadczeniach wykonanych w Instytucie Zootechniki-PIB w Krakowie na tucznikach, którym od 40 do 105 kg m.c. podawano w dawce pokarmowej dodatek 10% w początkowym, lub 20% w końcowym okresie tuczu, suszonych wytłoków owocowych (wytłoki z jabłek, aronii, czarnej porzeczki lub pomidorów) wykazano brak istotnego wpływu na wzrost, przyrosty i zużycie paszy. W przypadku tego ostatniego wskaźnika obserwowano tendencję do niższego zużycia przez tuczniki z grup otrzymujących dodatek suszonych wytłoków z jabłek, porzeczki czarnej lub pomidorów. Zastosowane dodatki nie wpłynęły istotnie na wydajność rzeźną oraz cechy fizyko-chemiczne mięsa tuczników. Udowodniono, że dodatek wytłoków owocowych do paszy poprawia niektóre cechy użytkowe mięsa (m. in. wzrost kwasów omega-3, ograniczenie utleniania cholesterolu i powstawania oksysteroli), szczególnie u zwierząt otrzymujących dodatek suszonych wytłoków z aronii lub jabłek.

prof. dr hab. inż. Tadeusz Barowicz

reklama
Baner Bayer Dekalb
1 KOMENTARZ

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI