Żółte naczynia do monitoringu upraw to prosty, skuteczny i tani sposób na kontrolę plantacji pod kątem nalotu szkodników. Przypominamy o konieczności wystawienia żółtych naczyń na polach.
W całym kraju panują dodatnie temperatury. Wg synoptyków wielu miejscach słupki wskazywać będę powyżej 10°C, a nawet 15°C. Taka aura oznacza wzmożoną aktywność szkodników, które już nalatują na plantacje rzepaku. Chowacz brukwiaczek na rzepak nalatuje od 6°C. W temperaturach ok. 10-13°C intensywnie zaczyna atakować chowacz granatek.
Żółte naczynia umieszczamy na polu (ok 20 m od brzegu) od strony nalotu szkodników, czyli lasu, wszelkich innych zadrzewień, krzaków. Na rynku dostępne żółte naczynia z przykrywką (sitko). Jeśli naczynie nie jest przykrywane specjalnym sitkiem, wówczas kilka cm poniżej krawędzi brzegu trzeba przewiercić małe otwory, aby w razie opadów z naczynia nie przelał się płyn/woda i złapane owady. Żółte naczynie w ok ¾ wypełnia się wodą/płynem.
Żółte naczynie w okresie wczesnej wiosny, kiedy w nocy możliwe są spadki temperatur poniżej 0°C wypełnia się zimowym płynem do spryskiwaczy. Jeśli występują opady to w razie konieczności trzeba wylać płyn zmieszany z wodą i uzupełnić pojemnik płynem.
W środku wiosny, gdy nie występują już nocne spadki temperatur, żółte naczynia wypełnia się wodą z niewielką ilość płynu zmniejszającego jej napięcie powierzchniowe, np. płynu do naczyń, by uniemożliwić złapanym owadom wydostanie się z pułapki. Żółte naczynia podnosimy wraz ze wzrostem roślin, na wysokość łanu. Monitoring żółtych naczyń prowadzimy regularnie, najlepiej o zbliżonych godzinach, np. w południe.