Wysokie koszty produkcji wieprzowiny w Holandii

Opłacalność produkcji wieprzowiny w Holandii zagrożona jest wysokimi kosztami pasz i zagospodarowania odchodów zwierząt

reklama
Baner Mandam


Dochód uzyskiwany w 2006 r. na fermach hodowlanych był mniejszy niż rok wcześniej, a na fermach tuczników – taki sam, jak w 2005 r. Średnio ceny prosiąt i tuczników były najwyższe od pięciu lat, ale nie wystarczyło to na pokrycie wysokich kosztów produkcji. Za zagospodarowanie odchodów płacono o 125% więcej niż rok wcześniej, a za pasze – o 2,5-7% więcej. Producenci uzyskiwali średnio 1,39 euro za kilogram żywca. Po odjęciu kosztów dawało to stratę 2 euro za 1 kilogram żywca. W sektorze hodowlanym strata wyniosła 61 euro na 1 maciorę, zysk zmniejszył się o 31,5%.

(Agra Europe Weekly Friday, March 09 2007, http://www.agra-net.com) W.M.

reklama
Baner halvetic
reklama
Baner agrihandler

N

reklama
Baner Bayer Dekalb

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI