Wysokie koszty produkcji wieprzowiny w Holandii

0
419

Opłacalność produkcji wieprzowiny w Holandii zagrożona jest wysokimi kosztami pasz i zagospodarowania odchodów zwierząt


Dochód uzyskiwany w 2006 r. na fermach hodowlanych był mniejszy niż rok wcześniej, a na fermach tuczników – taki sam, jak w 2005 r. Średnio ceny prosiąt i tuczników były najwyższe od pięciu lat, ale nie wystarczyło to na pokrycie wysokich kosztów produkcji. Za zagospodarowanie odchodów płacono o 125% więcej niż rok wcześniej, a za pasze – o 2,5-7% więcej. Producenci uzyskiwali średnio 1,39 euro za kilogram żywca. Po odjęciu kosztów dawało to stratę 2 euro za 1 kilogram żywca. W sektorze hodowlanym strata wyniosła 61 euro na 1 maciorę, zysk zmniejszył się o 31,5%.

(Agra Europe Weekly Friday, March 09 2007, http://www.agra-net.com) W.M.

N

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności