fbpx
Strona głównaPozostałeWysokie koszty produkcji wieprzowiny w Holandii

Wysokie koszty produkcji wieprzowiny w Holandii

Opłacalność produkcji wieprzowiny w Holandii zagrożona jest wysokimi kosztami pasz i zagospodarowania odchodów zwierząt


Dochód uzyskiwany w 2006 r. na fermach hodowlanych był mniejszy niż rok wcześniej, a na fermach tuczników – taki sam, jak w 2005 r. Średnio ceny prosiąt i tuczników były najwyższe od pięciu lat, ale nie wystarczyło to na pokrycie wysokich kosztów produkcji. Za zagospodarowanie odchodów płacono o 125% więcej niż rok wcześniej, a za pasze – o 2,5-7% więcej. Producenci uzyskiwali średnio 1,39 euro za kilogram żywca. Po odjęciu kosztów dawało to stratę 2 euro za 1 kilogram żywca. W sektorze hodowlanym strata wyniosła 61 euro na 1 maciorę, zysk zmniejszył się o 31,5%.

(Agra Europe Weekly Friday, March 09 2007, http://www.agra-net.com) W.M.

N

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.