Wyraźne spowolnienie handlu cukrem

W pierwszych sześciu miesiącach 2014 roku wywóz polskiego cukru uległ zauważalnej redukcji, jednocześnie w dwukrotnie silniejszym tempie spadł jego przywóz. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem było dodatnie, ale w relacji rocznej pogorszyło się mocno wartościowo, co należy łączyć ze spadkiem cen. Wolumenowo zaś nieznacznie wzrosło.

W okresie styczeń-czerwiec 2014 roku eksport cukru z Polski wyniósł 246,5 tys. ton, a jego wartość 121,3 mln €. Oznacza to spadek r/r o odpowiednio 6 i 24%. Średnia wartość eksportu obniżyła się o 20% do 492 €/t, czyli do około 2,06 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 65% wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 579 €/t (-16% r/r), czyli po ~2,42 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 333 €/t (-18% r/r), czyli po ~1,39 zł/kg. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Słowacja, Czechy i Litwa, a z krajów pozaunijnych Izrael, Kazachstan, Rosja i Egipt.

W okresie styczeń-czerwiec 2014 roku import cukru do Polski spadł o 13% do 121,4 tys. ton, a jego wartość zmniejszyła się o 17% do 68,6 mln €. Cukier sprowadzano po średnio 565 €/t (-4% r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy). Głównym dostawcą cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 71% sprowadzonego cukru. Pozostała część pochodziła od unijnych partnerów. Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 549 €/t (-3% r/r), czyli po około 2,3 zł/kg, a od unijnych partnerów po 605 €/t (~2,53 zł/kg). Najwięcej cukru sprowadzono z Sudanu i Zimbabwe oraz z Niemiec. Dwa pierwsze z tych państw korzystają z bezcłowego dostępu do wspólnotowego rynku. W ramach UE handel jest bezcłowy.
W pierwszych sześciu miesiącach 2014 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, wzrastając o 2% r/r do 125,1 tys. ton przy jednoczesnym, 32% spadku wartości do 52,7 mln €.
Przyczyn spowolnienia handlu cukrem należy upatrywać w kilku czynnikach. Przede wszystkim spadło spożycie cukru w kraju. W 2013 roku Polacy jedli o 1% cukru w przeliczeniu na mieszkańca, w pierwszym kwartale 2014 roku spadek się pogłębił (-7% r/r, a wobec całego 2013 roku aż o 15% mniej). Silnie spadające ceny detaliczne cukru nie pobudziły spożycia. Można to wiązać ze zmianą sposobu życia, w tym z dietami typu zero kalorii oraz konkurencją ze strony innych słodzików. Od dwóch lat polskim producentom nie udaje się zbyć całości nadwyżek produkcyjnych (cukru pozakwotowego), o czym świadczy wykorzystywanie mechanizmu przeniesienia. W UE jest wysoka nadprodukcja i trudno na tym rynku ulokować nadwyżki. W 2014 roku produkcja cukru w Polsce będzie nieco niższa. Te czynniki mogły mieć wpływ na ograniczenie wywozu cukru z kraju.

 FAMMU/FAPA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności