fbpx

Wymieniaj co kilka lat materiał siewny i sadzeniakowy. Rodzaje odmian oferowanych przez firmy hodowlane i nasienne

Największe możliwości wzrostu plonów roślin tkwią w postępie hodowlanym. Wiąże się w miarę częstą wymianą materiału siewnego i uprawą nowo wyhodowanych odmian.

Prace nad nową odmianą są kosztowne – wynoszą przeciętnie kilka milionów zł, a przy tym czasochłonne, gdyż zajmują około 10 lat, kolejne 2-3 lata trwa rejestracja nowej odmiany.

Właściwy wybór odmiany, przystosowanej do lokalnych warunków glebowo-klimatycznych, a przy tym w miarę odpornej na patogeny chorób, przynosi wymierne korzyści zarówno w plonie, jak też lepszych parametrach jakościowych uzyskiwanego surowca.

W stacjach COBORU uzyskuje się większe i lepsze jakościowo plony

Przeciętnie w Polsce rolnicy uzyskują o 45 proc. niższe plony niż w badaniach prowadzonych w ramach porejestrowych doświadczeń odmianowych (PDO) w stacjach COBORU, rozmieszczonych w kilku miejscowościach każdego województwa.

W przypadku zbóż szczególnie niekorzystnie w tym porównaniu wypada żyto (o 60 proc. niższe plony), zaś najlepiej pszenica (o 40 proc. niższe), w stosunku do plonów uzyskiwanych w warunkach poprawnej agrotechniki, w tym ochrony roślin przed patogenami chorób i szkodników.

Oczywiście wiąże się to na ogół z większymi kosztami w zwalczaniu tych patogenów. Dochodzi do tego racjonalne następstwo roślin, co nie zawsze jest możliwe w przeciętnym gospodarstwie rolnym.

Poza tym o wysokich plonach roślin w stacjach COBORU decyduje racjonalne nawożenie, terminowy siew oraz inne prawidłowo prowadzone zabiegi uprawowe i pielęgnacyjne.

Jak często wymieniać materiał siewny

„Praktyczna żywotność” odmiany, mierzona wysokimi i w miarę stabilnymi plonami, trwa u nas przeciętnie od 3 do 5 lat, niekiedy dłużej. Po tym okresie następuje stopniowy spadek potencjału plonowania, pogorszenie cech jakościowych oraz zmniejszenie odporności na stresy abiotyczne i biotyczne.

Konieczna staje się wówczas wymiana materiału siewnego, polegająca na zakupie nowych odmian, wcześniej sprawdzonych w lokalnych warunkach glebowo-klimatycznych każdego województwa, przez stacje COBORU.

Dotyczy to także bulw ziemniaka, choć w tym przypadku chodzi głównie o wyradzanie odmian, czyli ich coraz większego porażenia w kolejnych latach przez patogeny chorób wirusowych, przenoszonych przez mszyce.

Wiąże się to oczywiście z dużym spadkiem plonów i cech jakościowych bulw. Można wówczas uprawiać nadal tę samą odmianę, pod warunkiem wysadzenia zdrowego materiału sadzeniakowego.

Charakterystyka rodzajów odmian, oferowanych przez firmy hodowlane i nasienne

Odmiany populacyjne (liniowe) – dominują w ofercie handlowej, choć sukcesywnie wypierane są przez lepiej oceniane pod względem plonotwórczym odmiany heterozyjne. Ich materiał siewny uzyskiwany jest metodą klasycznej hodowli, głównie przez krzyżowanie i/lub selekcję. Może być corocznie reprodukowany (odnawiany) przez producenta rolnego.

Odmiany heterozyjne (mieszańcowe, hybrydowe) – powstałe w wyniku corocznego krzyżowania form rodzicielskich, głównie obcopylnych gatunków – u nas w 100 proc. kukurydza i buraki cukrowe, poza tym w znacznej części rzepak, żyto, większość warzyw oraz (na mniejszą skalę) inne gatunki. Ich materiał siewny powinien być corocznie odnawiany (zakupywany przez rolnika), gdyż tzw. wybujałość cech, a więc wyższe i lepsze jakościowo plony, uzyskuje się tylko w pierwszym roku uprawy (pokolenie F1). Po powtórnym wysiewie zebranych nasion, następuje rozszczepienie cech, w wyniku czego plony gwałtownie spadają. Odmiany te wykazują na ogół większą zdolność adaptacyjną do określonych warunków środowiska, np. tolerancję na jakość gleb, przebieg pogody i inne stresowe warunki.  Materiał siewny tych odmian jest droższy, ale na ogół rekompensuje poniesione koszty.

Odmiany transgeniczne, częściej znane pod nazwą GMO (genetycznie modyfikowane organizmy). Uzyskiwane są w warunkach laboratoryjnych metodą inżynierii genetycznej, a następnie reprodukowane w klasycznych warunkach polowych. Do materiału genetycznego tych odmian wszczepione są geny, pochodzące spoza tego gatunku, przekazujące pożądane cechy dla: rolnika, przemysłu, konsumenta żywności, paszy dla zwierząt, itp. Typowym przykładem są transgeniczne odmiany soi uprawiane w Ameryce Północnej i Południowej, odporne na glifosat, dzięki czemu soja może być skutecznie odchwaszczana w okresie wegetacji totalnym herbicydem, jakim jest Roundup i jego liczne generyki. W przypadku innych roślin (rzepak, bawełna, ziemniak, kukurydza, ryż, pomidor), modyfikowane są inne cechy, np. odporności na suszę. W Polsce, jak też innych krajach UE uprawa odmian transgenicznych jest zabroniona.

Baner SFD - aktualizacja 29.10.2024

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najpopularniejsze posty

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.