Saszetki Eten od Pomona Company to wyjątkowy i jedyny taki produkt na polskim rynku. Pomoże on spowolnić proces dojrzewania owoców i warzyw, a co za tym idzie, wydłużyć czas ich przechowywania.
Jak podkreśla producent, saszetki „Eten” to innowacyjny na krajowym rynku polski produkt, który dzięki specjalnej formulacji substancji czynnej pozwala na chemiczne pochłanianie etylenu z otoczenia. Co to dokładnie oznacza? Etylen, który jest naturalnym hormonem dojrzewania sprawia, że owoce i warzywa dojrzewają i „psują się” w określonym czasie. Usuwając z ich otoczenia tego fitohormonu sprawia, że mówiąc wprost – mogą one dłużej poleżeć.
Produkty rolne przechowywane w odpowiednich warunkach (temperatura i wilgotnośc) wpływa na wydłużenie czasu ich przydatności do spożycia. Jednak ten również jest określony. Umieszczenie saszetek w opakowaniu z owocami lub warzywami sprzyja spowolnieniu dojrzewania, przez co uzyskujemy potencjalne ograniczenie niekorzystnych zmian jakościowych produktów ogrodniczych i dodatkowe wydłużenie okresu ich przydatności do obrotu towarowego. Warto tu podkreślić, że jakość owoców i warzyw zostaje zachowana.
Skuteczność usuwania etylenu z powietrza potwierdzają wyniki badań przeprowadzonych w Zakładzie Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Również kwiaty cięte, szczególnie ekspediowane w transporcie mieszanym z innymi produktami ogrodniczymi mogą zachować wyższą trwałość po zastosowaniu saszetek.
Saszetki należy umieścić w opakowaniu z owocami, warzywami lub kwiatami. W zależności od tempa produkcji etylenu przez dany produkt ogrodniczy należy zastosować odpowiednią liczbę saszetek na jedno opakowanie jednostkowe. Tempo produkcji etylenu powinno zostać określone przez operatora w łańcuchu dystrybucyjnym, przed zapakowaniem produktu. Ważne jest przy tym, aby chronić saszetki przed zawilgoceniem.
Źródło: Pomona Company