Przy wyborze nawozów dolistnych bardzo ważny jest nie tylko skład nawozu i zawartość składników nawozowych, ale również forma w jakiej występują.
W nawozach do dokarmiania pozakorzeniowego składniki nawozowe, a zwłaszcza mikroelementy występują w postaci soli nieorganicznych, chelatów lub aminochelatów.
Sole
W tańszych nawozach najczęściej spotyka się mikroelementy w formie soli nieorganicznych, w tym między innymi siarczanu miedzi i siarczanu cynku. Nawozy te wykazują dobrą rozpuszczalność w wodzie, ale w porównaniu do form chelatowych są one wolniej i słabiej pobierane przez rośliny. Dlatego też przy aplikacji mikroskładników w formie soli nieorganicznych wskazane jest stosowanie wyższych dawek, w porównaniu do dawek, jakie stosuje się w formie nawozów chelatowych.
Ważną zaletą aplikacji dolistnej soli nieorganicznych mikroskładników w odniesieniu do form chelatowych jest możliwość ich stosowania przy niższych temperaturach powietrza, co jest szczególnie ważne w okresie jesiennym.
Chelaty
W nawozach dolistnych na bazie chelatów czynnikami chelatującymi mikroskładniki nawozowe mogą być kwasy albo sole sodowe, potasowe lub też amonowe kwasów. Występowanie w nawozach mikroelementu w formie chelatu przeciwdziała tworzeniu się nierozpuszczalnych połączeń, w tym z innymi zawartymi w nich związkami. Poza tym występujące w nawozach dolistnych formy chelatowe mikroskładników odznaczają się bardzo dobrą rozpuszczalnością w wodzie oraz bardzo łatwą dostępnością i przyswajalnością dla roślin, co głównie wynika z łatwego przedostawania się połączeń chelatowych przez błony komórkowe roślin.
Ważną zaletą tego typu nawozów jest długi czas dostępności dla roślin, które przez liście i korzenie mogą pobierać mikroskładniki zarówno w formie uwolnionego jonu, jak też całej cząsteczki chelatu.
Równie ważną zaletą chelatów jest bardzo szybkie działanie interwencyjne, w efekcie czego możliwa jest skuteczna likwidacja objawów niedoboru mikroskładników oraz bardzo efektywne pobieranie chelatów przez liście roślin.
Kolejną zaletą nawozów dolistnych na bazie chelatów jest ochrona mikroskładników przed uwstecznieniem składnika pokarmowego, czyli utrzymywanie go w formie dostępnej dla roślin, ponieważ cząsteczki chelatów nie ulegają uwstecznieniu w tkankach przewodzących liścia. Jednak efektywne pobieranie form chelatowych mikroskładników przez rośliny uzależnione jest w dużym stopniu od temperatury powietrza, która powinna mieścić się w przedziale od 15 do 25ºC. Dlatego też nie jest wskazane stosowanie nawozów dolistnych zawierających formy chelatowe mikroskładników przy niższych temperaturach występujących w okresie późnojesiennym.
Aminochelaty
W ostatnich latach dużą popularność cieszą się nawozy na bazie aminochelatów. Są one uważane za bardziej naturalne i bezpieczniejsze w porównaniu z dostępnymi na rynku czynnikami chelatującymi, między innymi takimi jak EDTA. Stosowanie chelatów aminokwasowych zamiast prostych nawozów dolistnych na bazie soli nieorganicznych skutkuje wyższą efektywnością wzrostu roślin i mniejszym negatywnym wpływem na środowisko przyrodnicze. Aminokwasy stosowane jako nośniki wpływają na zdecydowanie lepszą przyswajalność mikroelementów, a także stanowią materiał budulcowy białek.