Wybieramy bardziej ekskluzywne przetwory mleczarskie

W 2014 roku zmniejszyło się spożycie mleka i jego przetworów w Polsce. W tym roku jednak ich konsumpcja ma się zwiększyć. Szczególnie, że ceny spadły, a ludziom żyje się lepiej – tak wynika z aktualnych analiz.

Według danych GUS, bilansowa konsumpcja mleka w 2014 roku w Polsce nieznacznie się obniżyła (-0,5% do 205 l). Jak podkreśla FAMMU/FAPA, z badań budżetów gospodarstw domowych GUS wynika, że w 2014 r., w porównaniu z rokiem poprzednim, przeciętne miesięczne spożycie mleka i jego przetworów w przeliczeniu na 1 osobę w gospodarstwie domowym obniżyło się o ok. 2,4%. W największym stopniu obniżyła się konsumpcja mleka spożywczego pitnego i śmietany (-2,7%), kolejno do 3,26 l i 0,36 l na osobę. Podobnie, już trzeci rok z rzędu spadło spożycie jogurtów (-2% do 0,5 kg) i twarogów (-2,3% do 0,43 kg).

Powodem był wzrost cen na te produkty w ub.r. Szczególnie, ze ogólnie ceny żywności i napojów bezalkoholowych spadły. Poprawa sytuacji dochodowej gospodarstw domowych miała wpływ na wzrost spożycia serów dojrzewających i topionych (+2,6% do 0,39 kg), pomimo, że ich ceny detaliczne znacznie wzrosły (średnio o 4,2%).

Według ekspertów, dzięki spadkom cen i poprawie sytuacji dochodowej naszego społeczeństwa, w tym roku spożycie produktów mleczarskich powinno wzrosnąć. Szczególnie dużym zainteresowaniem konsumentów cieszą się sery dojrzewające, których ceny detaliczne w pierwszych ośmiu miesiącach 2015 r. były średnio o 6% niższe niż w analogicznym okresie 2014 roku.

Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności