Wsparcie dla producentów serów zawieszone

Komisja Europejska zawiesiła program wsparcia dla producentów serów poszkodowanych w wyniku rosyjskiego embarga na żywność. Według rzecznika KE ds. rolnictwa Rogera Waite’a Komisja Europejska zatrzymała system prywatnego przechowywania sera ze względu na niewspółmierne wartości odnotowane w regionach, które tradycyjnie nie eksportują znacznych wielkości do Rosji.

W celu złagodzenia skutków embarga, KE zaproponowała wsparcie dla unijnych producentów masła, odtłuszczonego mleka w proszku oraz niektórych rodzajów serów. Producenci mają otrzymywać dopłatę do pokrycia kosztów prywatnego przechowywania tych produktów przez okres od trzech do siedmiu miesięcy, co da im czas na znalezienie innych niż rosyjski rynek zbytu na swoje produkty. Z nieoficjalnych informacji wynika, że w pierwszym tygodniu obowiązywania programu 87 % wniosków w sprawie przechowywania sera pochodziło z Włoch, które nie są wielkim eksportem tego produktu do Rosji. KE chce zapobiec takiej sytuacji, jaka miała miejsce w przypadku owoców i warzyw, gdzie środki na wsparcie dla rolników szybko się wyczerpały, a prawie 90% zgłoszeń o rekompensaty pochodziło z Polski. Według danych KE dot. Eksportu serów do Rosji w ostatnich latach, rosyjskim embargiem najbardziej dotknięte zostały Finlandia, Łotwa, Litwa i Estonia. Z tych państw pochodziło 75% unijnego wywozu serów do Rosji. Znaczącymi jego eksporterami były również Niemcy, Holandia oraz Polska. KE ustaliła, że limit dopłat do przechowywania sera obejmie 155 tys. ton, tymczasem Włosi w pierwszym tygodniu zgłosili zapotrzebowanie na 74 tys. ton. Dla porównania z Polski wnioski dotyczyły dopłat do zaledwie 60 ton.

FAMMU/FAPA /AT/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności