Według danych zebranych przez Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w pierwszych tygodniach 2020 roku cena żywca wołowego na rynku krajowym ukształtowała się na poziomie 6,30 zł/kg, o 1% wyższym niż na początku grudnia 2019 r. Jednocześnie bydło rzeźne było o 6% tańsze niż przed rokiem.
– W zależności od regionu najwięcej za żywiec wołowy uzyskiwali dostawcy z makroregionu centralnego – 6,40 zł/kg, obejmującego województwa: kujawsko-pomorskie, mazowieckie, łódzkie, wielkopolskie i lubuskie, a najmniej – 5,43 zł/kg – z makroregionu północnego, obejmującego województwa: podlaskie, pomorskie, warmińsko-mazurskie i zachodniopomorskie – informuje KOWR.
Natomiast zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych byków przeciętnie po 13,05 zł/kg czyli o 4 gr/kg drożej niż przed miesiącem. Ćwierci wołowe były jednak o 4% tańsze niż przed rokiem.
Źródło: KOWR
Opracował: Samuel Skrzysz