fbpx

Wołowina na topie

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej  produkcja wołowiny w Polsce w  2017 roku wyniosła około 1050 tys. ton (540 tys. ton mpc.), czyli o o 8% więcej  niż w 2016 r.  W ocenie IERiGŻ tendencja wzrostowa w produkcji zostanie utrzymana także w 2018 r., jednak ocenia się, że dynamika tego wzrostu może osłabnąć.

Ceny płacone polskim producentom są determinowane zmianami cen w innych krajach. W okresie od 22 do 28 stycznia 2018 r. bydło ogółem skupowano przeciętnie po 6,92 zł/kg, tj. o 3,4% więcej niż tydzień temu i o 8,8% więcej niż w analogicznym okresie 2017 r.

– Na początku 2018 r. wzmożony popyt na polską wołowinę, zarówno ze strony krajów UE, jak i krajów trzecich prawdopodobnie będzie stymulował dalszy wzrost cen w Polsce. W  marcu 2018 r. ceny żywca wołowego mogą kształtować się na poziomie o około 7% wyższym od uzyskanych w analogicznym okresie 2017 roku. Uwzględniając wahania sezonowe, przewiduje się, że w marcu 2018 r. ceny bydła ogółem i młodego bydła mogą się kształtować następująco: ceny bydła ogółem od 6,20 do 6,60 zł/kg, a młodego bydła rzeźnego od 6,40 do 6,80 zł/kg – informuje resort rolnictwa.

Źródło: MRiRW

McHale - baner - kwiecień 2024
Syngenta baner Treso
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.