Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej produkcja wołowiny w Polsce w 2017 roku wyniosła około 1050 tys. ton (540 tys. ton mpc.), czyli o o 8% więcej niż w 2016 r. W ocenie IERiGŻ tendencja wzrostowa w produkcji zostanie utrzymana także w 2018 r., jednak ocenia się, że dynamika tego wzrostu może osłabnąć.
Ceny płacone polskim producentom są determinowane zmianami cen w innych krajach. W okresie od 22 do 28 stycznia 2018 r. bydło ogółem skupowano przeciętnie po 6,92 zł/kg, tj. o 3,4% więcej niż tydzień temu i o 8,8% więcej niż w analogicznym okresie 2017 r.
– Na początku 2018 r. wzmożony popyt na polską wołowinę, zarówno ze strony krajów UE, jak i krajów trzecich prawdopodobnie będzie stymulował dalszy wzrost cen w Polsce. W marcu 2018 r. ceny żywca wołowego mogą kształtować się na poziomie o około 7% wyższym od uzyskanych w analogicznym okresie 2017 roku. Uwzględniając wahania sezonowe, przewiduje się, że w marcu 2018 r. ceny bydła ogółem i młodego bydła mogą się kształtować następująco: ceny bydła ogółem od 6,20 do 6,60 zł/kg, a młodego bydła rzeźnego od 6,40 do 6,80 zł/kg – informuje resort rolnictwa.
Źródło: MRiRW