Wojna czosnkowa

Na przemycie chińskiego czosnku przestępcy zarabiają równie dobrze jak na nielegalnych papierosach czy alkoholu, donosi Informacyjna Agencja Radiowa. Wystarczy zgłosić go do oclenia jako cebulę.

Tylko w ciągu ostatnich kilku dni policja z Lublina zatrzymała 100 ton chińskiego czosnku. Importer deklarował, że sprowadza cebulę. Unijne cło na tonę czosnku jest bowiem kilkukrotnie wyższe niż na cebulę. Według wyliczeń prokuratorów tylko na samym zarekwirowanym w tym tygodniu chińskim czosnku Skarb Państwa stracił 300 tysięcy złotych.
Kontrowersje budzi nie tylko proceder przemytu, ale także sama jakość chińskiego czosnku.
Ma on bardziej regularne kształty niż polski czosnek, mniej czosnkowy zapach i smak, szybko pleśnieje i nie da się go rozmnożyć. Zdaniem specjalistów, jest to bardzo podejrzane, ponieważ czosnek powinien usychać, a nie się psuć. W Australii, Indiach i Nowej Zelandii wykryto, że chiński czosnek jest konserwowany szkodliwymi dla człowieka substancjami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności