Wyniki najobszerniejszych jak dotąd badań dotyczących białek zawartych w piwie, czyli proteomu” piwa, opublikowano w “Journal of Proteome Research”. Piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż (na przykład jęczmienia, pszenicy, kukurydzy czy ryżu) i poddany fermentacji alkoholowej. Włoskich badaczy zainspirował popularny belgijski komiks opisujący 150 lat dziejów rodziny piwowarów – “Les Maitres de l’Orge”. Komiks został wydany także po polsku pod tytułem “Władcy chmielu”.”
Piwo ustępuje pod względem popularności tylko wodzie i herbacie, jednak dotąd niewiele było badań, które wyjaśniłyby, jakie białka są w nim zawarte. A właśnie białkom piwo zawdzięcza choćby teksturę i stabilność piany.
Dotąd znano tylko 12 białek występujących w piwie, z czego siedem występowało w jęczmieniu, a dwa w drożdżach. Teraz naukowcom udało się zidentyfikować 20 białek jęczmienia, 40 białek typowych dla drożdży oraz dwa typowe dla kukurydzy.
Zdaniem autorów ich prace dadzą piwowarom nowe możliwości kształtowania smaku i aromatu piwa, najstarszego i najpopularniejszego napoju alkoholowego na świecie.
Wrp.pl na podst. Nauka w Polsce