Wirtas – odkrycie olsztyńskich naukowców

Pod tą tajemniczą nazwą kryje się pierwsza jara odmiana pszenicy w Polsce i Unii Europejskiej, co istotne, wyhodowana właśnie u nas.

Dokonali tego naukowcy z Katedry Hodowli Roślin i Nasiennictwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Ich, trwające od 1999 roku, badania zostały uwieńczone sukcesem. Bowiem w lutym br. roślinę wpisano do Krajowego Rejestru Odmian w Centralnym Ośrodku Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej. Wkrótce zostanie również objęta ochroną w całej Unii. To ważne, ponieważ do Olsztyna zgłosiło się już wielu zainteresowanych nową odmianą pszenicy, także z zagranicy.

Główną zaletą nowej pszenicy jest wysoka odporność na niekorzystne warunki atmosferyczne. Polscy naukowcy dowiedli swoimi wieloletnimi badaniami, że orkisz jary ma lepszą jakość od popularnego orkiszu ozimego. Jest odporny m.in. na grzyby i daje lepsze plony. Może się znakomicie wpisać w rosnącą popularność ekożywności, której produkcja w Polsce systematycznie rośnie. Z orkiszu można robić mąkę, kaszę i płatki. Warto w tym miejscu nadmienić, że produkty na bazie orkiszu obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi. Ma poza tym wiele innych zalet. Dlatego, mimo drogiej produkcji m.in. ze względu na wysoki koszt maszyny do odplewiania, należy się spodziewać, że zainteresowanie wśród rolników tą nową odmianą będzie duże

K. Madeja/Źródło: wyborcza.pl