Zimny początek maja nie sprzyjał wegetacji warzyw, co odbiło się na ich podaży i wolniejszym spadku cen na zielonych rynkach. Nieznacznie taniała krajowa sałata. Minimalna jej cena wynosiła, w piątek 22 zł/16 szt., ale oferowano ją i po 25 zł/16 szt., czyli w cenie takiej samej jak tydzień wcześniej. Na koniec omawianego okresu tańsza, w relacji tydzień do tygodnia, była młoda kapusta. W piątek płacono za nią 2,00-2,50 zł/szt.
W minionym tygodniu w górę poszły natomiast ceny ogórków szklarniowych i pomidorów. Wzrost cen ogórków były dość duży. Ogórki długie zdrożały z poziomu 2,00 – 2,75 zł/kg do 2,80 – 3,50 zł/kg, natomiast ceny ogórków krótkich wzrosły z 2,50 – 3,00 zł/kg do 3,50 – 4,20 zł/kg. Pomidory wielkości B zdrożały z 4,00 – 4,33 zł/kg do 4,50 – 5,00 zł/kg, pomidory BB z 4,33 – 4,50 zł/kg do 5,00 – 5,66 zł/kg, choć jeszcze na początku tygodnia utrzymywała się tendencja spadkowa ich cen.
Popyt na starą” kapustę białą był wciąż duży, co wydźwignęło jej ceny do poziomu 1,30 – 1,50 zł/kg (kapusta z chłodni).
Kończą się też zapasy pozostałych “starych” warzyw, co spowodowało, iż w pierwszym tygodniu maja w górę wędrowały ceny kapusty czerwonej czy selerów.
Jeśli chodzi o warzywa importowane, w minionym tygodniu najciekawszą tendencją był duży spadek cen papryki. Papryka czerwona z Holandii staniała z poziomu 70 zł/karton 5 kg do 60 zł/karton. Zdrożały natomiast importowane brokuły, z poziomu 40 zł/karton 10 szt. do 50 zł/karton.
Źródło: fresh-market.pl (ms)
“