Wieści z rynku warzyw

0
545

Poświąteczny tydzień zaczynał się, na zielonych rynkach, nieco sennie i spokojnie. Jednak pod koniec tygodnia sytuacja wróciła do normy, tj. widać było kontynuację tendencji cenowych, które można było obserwować już przed świętami. Przede wszystkim dalej drożała kapusta pekińska. Podczas gdy przed Świętami za bardzo ładną, zieloną kapustę płacono 2,70 zł/kg (wliczając opakowanie), to w ubiegłym tygodniu jej cena wzrosła do poziomu 3,50 – 3,70 zł/kg.

Na rynku widać też spadek zapasów warzyw korzeniowych. Nadal drogie pozostają selery – około 2 zł/kg. Cena pietruszki wzrosła miejscami nawet do 6 zł/kg (za pietruszkę najlepszej jakości, z chłodni). Natomiast ceny buraków, marchwi i czerwonej kapusty pozostały stabilne. Nie zmieniały się również ceny kapusty białej, którą skupowano w cenach 0,55 – 0,65 zł/kg za duże główki, powyżej 3 kg i 0,70 – 0,80 zł/kg za główki 1 – 3 kg. W minionym tygodniu nie zmieniały się również ceny cebuli, przeciętnie była ona po 1,60 zł/kg, z wyjątkiem Podkarpacia, gdzie jej ceny sięgały 1,80 zł/kg.

W poświątecznym tygodniu obniżały się ceny pomidorów i ogórków szklarniowych, co wiązało się z osłabieniem popytu przy rosnącej podaży. Za długie ogórki płacono 5,00 – 5,50 zł/kg, za ogórki krótkie 5,50 – 6,00 zł/kg. Ceny krajowych pomidorów spadły do poziomu 46 – 48 zł/karton 6 kg (B), 50 – 56 zł/karton 6 kg (BB) i 55 – 60 zł/karton 6 kg (BBB).
Ceny warzyw importowanych pozostały stabilne i nadal wysokie. Za czerwoną paprykę płacono 80 zł/karton 5 kg. Wciąż droga była sałata lodowa – 70 zł/karton 10 szt. Niezmienne pozostawały ceny brokułów – 40 do 45 zł/karton 10 szt.
Źródło: fresh-market.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności