fbpx

Wieprzowy raport

W pierwszych dwóch tygodniach stycznia 2006 roku odnotowano wyraźny spadek cen zakupu żywca wieprzowego o 5,8% w stosunku do ostatniego tygodnia grudnia. Spadek cen w pierwszych tygodniach roku odnotowano także w pozostałych krajach UE.

Baner Kuhn

Można spodziewać się, ze ceny w najbliższych tygodniach ustabilizują się. Potwierdzają to dane z 4 tygodnia stycznia (23-29.01), kiedy średnia cena zakupu trzody wzrosła o 1,3% i wyniosła 3,43 zł/kg żywca. Według ostatnich prognoz ARR z grudnia 2005 r. średnia cena żywca wieprzowego w marcu 2006 r. może kształtować się na poziomie 3,30-3,50 zł/kg, a w czerwcu 3,20-3,40 zł/kg.

W 4 tygodniu stycznia relacja cen zakupu trzody chlewnej do targowiskowych cen jęczmienia wyniosła 8,6:1 – czyli pozostawała powyżej wartości granicznej (wg Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w skr. IERiGŻ relacja powyżej 8:1 zapewnia opłacalność produkcji). Miesiąc wcześniej, relacja była korzystniejsza dla producentów i wynosiła 9,1:1. Miernikiem zainteresowania rolników tuczem trzody chlewnej są m.in. ceny prosiąt. Ceny targowiskowe prosiąt utrzymują się od dłuższego czasu na wysokim poziomie. Mimo wielkiego spadku cen w styczniu Br. (podobna sytuacja była rok, dwa lata i trzy lata temu) ceny prosiąt SA prawie dwukrotnie wyższe niż w analogicznym okresie 2003 i 2004 r.

Jeśli chodzi o ceny w Polsce na tle cen w UE, to w 3 pierwszych tygodniach stycznia cena referencyjna (dla wagi bitej schłodzonej – k. EiS) w Polsce była o 7% niższa niż średnia cena dla UE, ale jednocześnie była ona wyższa niż w Danii, Niderlandach i Belgii. Co więcej ceny jęczmienia paszowego w tych krajach były na początku roku o 10-30% wyższej niż w Polsce.Z analizy danych odnośnie pogłowia i według produkcji można wnioskować, że sytuacja sektora produkcji żywca wieprzowego może w 2006 roku ulec pogorszeniu na skutek wzrostu podaży, a w rezultacie spadku cen i opłacalności produkcji. Polska znajduje się obecnie w fazie cyklicznego wzrostu pogłowia trzody chlewnej i produkcji wieprzowiny. Według GUS pogłowie na koniec listopada 200 5r. i wyniosło 18,7 mln sztuk i było o 7,6% wyższe niż rok wcześniej.

IERiGŻ prognozuje, ze w 2006 roku produkcja wieprzowiny będzie około 150-160 tys. ton (9%) wyższa niż w roku 2005. Część tego wzrostu prawdopodobnie zostanie przeznaczona na wzrost konsumpcji krajowej (IERiGŻ szacuje, że będzie to około 75-100 tys. ton) spowodowany spadkiem cen detalicznych wieprzowiny.

Baner Kioti
SDF baner

Od momentu akcesji wciąż wzrasta siła powiązań między rynkami pozostałych krajów UE i Polski, o czym świadczy udział tych krajów w polskim handlu zagranicznym wieprzowiną.Z analizy wspólnego rynku wynika, ze w roku 2006 cykliczny wzrost produkcji w Polsce nie będzie pokrywał się ze wzrostem w pozostałych krajach UE. Komisja Europejska ocenia, że sytuacja w pozostałych krajach UE będzie dobra – podaż i ceny na wspólnym rynku mają być stabilne (wzrost podaży w 2006 roku o mniej niż 1%).

Sytuacja będzie miała korzystny, łagodzący wpływ na rynek w Polsce. Część nadwyżki podaży będzie mogła zostać wchłonięta przez rynek unijny, pyzatym zmniejszyć się może import wieprzowiny. IERiGŻ prognozuje na 2006 r. zwiększenie dodatniego bilansu handlu wieprzowiną w Polsce aż o 100 tys. ton z poziomu +40 tys. ton w 2005 do + 140 tys. ton w 2006 r.


Źródło: MRiRW
Opr.ms

Baner McHale
baner forum profi
Baner Kuhn

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najpopularniejsze posty

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.