W pierwszych dwóch tygodniach stycznia 2006 roku odnotowano wyraźny spadek cen zakupu żywca wieprzowego o 5,8% w stosunku do ostatniego tygodnia grudnia. Spadek cen w pierwszych tygodniach roku odnotowano także w pozostałych krajach UE.
Można spodziewać się, ze ceny w najbliższych tygodniach ustabilizują się. Potwierdzają to dane z 4 tygodnia stycznia (23-29.01), kiedy średnia cena zakupu trzody wzrosła o 1,3% i wyniosła 3,43 zł/kg żywca. Według ostatnich prognoz ARR z grudnia 2005 r. średnia cena żywca wieprzowego w marcu 2006 r. może kształtować się na poziomie 3,30-3,50 zł/kg, a w czerwcu 3,20-3,40 zł/kg.
W 4 tygodniu stycznia relacja cen zakupu trzody chlewnej do targowiskowych cen jęczmienia wyniosła 8,6:1 – czyli pozostawała powyżej wartości granicznej (wg Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w skr. IERiGŻ relacja powyżej 8:1 zapewnia opłacalność produkcji). Miesiąc wcześniej, relacja była korzystniejsza dla producentów i wynosiła 9,1:1. Miernikiem zainteresowania rolników tuczem trzody chlewnej są m.in. ceny prosiąt. Ceny targowiskowe prosiąt utrzymują się od dłuższego czasu na wysokim poziomie. Mimo wielkiego spadku cen w styczniu Br. (podobna sytuacja była rok, dwa lata i trzy lata temu) ceny prosiąt SA prawie dwukrotnie wyższe niż w analogicznym okresie 2003 i 2004 r.
Jeśli chodzi o ceny w Polsce na tle cen w UE, to w 3 pierwszych tygodniach stycznia cena referencyjna (dla wagi bitej schłodzonej – k. EiS) w Polsce była o 7% niższa niż średnia cena dla UE, ale jednocześnie była ona wyższa niż w Danii, Niderlandach i Belgii. Co więcej ceny jęczmienia paszowego w tych krajach były na początku roku o 10-30% wyższej niż w Polsce.Z analizy danych odnośnie pogłowia i według produkcji można wnioskować, że sytuacja sektora produkcji żywca wieprzowego może w 2006 roku ulec pogorszeniu na skutek wzrostu podaży, a w rezultacie spadku cen i opłacalności produkcji. Polska znajduje się obecnie w fazie cyklicznego wzrostu pogłowia trzody chlewnej i produkcji wieprzowiny. Według GUS pogłowie na koniec listopada 200 5r. i wyniosło 18,7 mln sztuk i było o 7,6% wyższe niż rok wcześniej.
IERiGŻ prognozuje, ze w 2006 roku produkcja wieprzowiny będzie około 150-160 tys. ton (9%) wyższa niż w roku 2005. Część tego wzrostu prawdopodobnie zostanie przeznaczona na wzrost konsumpcji krajowej (IERiGŻ szacuje, że będzie to około 75-100 tys. ton) spowodowany spadkiem cen detalicznych wieprzowiny.
Od momentu akcesji wciąż wzrasta siła powiązań między rynkami pozostałych krajów UE i Polski, o czym świadczy udział tych krajów w polskim handlu zagranicznym wieprzowiną.Z analizy wspólnego rynku wynika, ze w roku 2006 cykliczny wzrost produkcji w Polsce nie będzie pokrywał się ze wzrostem w pozostałych krajach UE. Komisja Europejska ocenia, że sytuacja w pozostałych krajach UE będzie dobra – podaż i ceny na wspólnym rynku mają być stabilne (wzrost podaży w 2006 roku o mniej niż 1%).
Sytuacja będzie miała korzystny, łagodzący wpływ na rynek w Polsce. Część nadwyżki podaży będzie mogła zostać wchłonięta przez rynek unijny, pyzatym zmniejszyć się może import wieprzowiny. IERiGŻ prognozuje na 2006 r. zwiększenie dodatniego bilansu handlu wieprzowiną w Polsce aż o 100 tys. ton z poziomu +40 tys. ton w 2005 do + 140 tys. ton w 2006 r.
Źródło: MRiRW
Opr.ms