Wieprzowina wychodzi z dołka

0
620

– W dniach 18–24 lutego 2019 r. w zakładach monitorowanych przez Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, średnia cena zakupu trzody chlewnej wyniosła 4,21 zł/kg, wobec 4,20 zł/kg tydzień wcześniej. Była ona o 3% wyższa niż przed miesiącem, ale o 9% niższa niż przed rokiem – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Jak podkreśla KOWR, ten sam kierunek zmian cen utrzymuje się również w UE. W trzecim tygodniu lutego br. za świnie rzeźne klasy E unijnym dostawcom płacono przeciętnie 136,40 EUR/100 kg, o 0,5% więcej niż w poprzednim tygodniu i o 2% więcej niż przed miesiącem, ale o 6% mniej niż przed rokiem.

Źródło: KOWR