fbpx
Strona głównaWiadomościWielkopolski Rolnik Roku 2008

Wielkopolski Rolnik Roku 2008

Konkurs Wielkopolski Rolnik Roku został ustanowiony przez Zarząd Województwa Wielkopolskiego w 2001 roku. Celem konkursu jest promocja najbardziej przedsiębiorczych rolników wielkopolskich, osiągających wyniki plasujące ich w europejskiej czołówce. To już ósma edycja konkursu, podczas którego przyznano 10 tytułów Wielkopolski Rolnik Roku, a tym samym statuetek Siewcy”.”

W konkursie mogą uczestniczyć wszyscy rolnicy z Wielkopolski – producenci: rolniczych surowców i żywności nie przetworzonej oraz przetworzonej, warzyw, owoców i roślin ozdobnych, materiału hodowlanego i zarodowego, materiału siewnego i szkółkarskiego, wikliny, trzciny, roślin leczniczych i innych,Ponadto osoby prowadzące działalność agroturystyczną, które spełniają warunki efektywnego gospodarowania, przy jak najmniejszej uciążliwości dla środowiska naturalnego.
Przedmiotem oceny członków Kapituły Konkursu podczas wizytacji gospodarstw są: poziom produkcji i nowoczesność technologii, organizacja gospodarstwa i racjonalność wyposażenia, możliwe do oceny efekty ekonomiczne, ochrona środowiska, estetyka obejścia, ogólna ocena kandydata.

Oto laureaci tegorocznej edycji Konkursu:
Eugeniusz Andrzejczak
Laureat jest dyrektorem Rolniczego Gospodarstwa Doświadczalnego w Dłoni w powiecie rawickim, należącego do Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Na powierzchni 635 hektarów uprawia się m.in. zboża, buraki cukrowe, soję, rośliny paszowe oraz prowadzi hodowlę bydła mlecznego i opasowego.W oborze znajduje się 185 krów mlecznych o średniej wydajności od jednej sztuki 9 tys. litrów mleka. System udojowy przewodowy – stanowiskowy gwarantuje pełną higienę pozyskiwanego mleka.

Maciej Gramowski
Prezes Zarządu Spółki Agro-Danmis” w Bukowcu w powiecie chodzieskim. Spółka posiada gospodarstwa rolne o powierzchni 421 hektarów, specjalizujące się w produkcji roślinnej oraz zwierzęcej. Na uwagę zasługuje hodowla kóz rasy “Polska biała szlachetna” i Alpejska. Pogłowie wynosi 1700 kóz, w tym 1200 dojnych. Mleko kozie w ilości 2 milionów litrów rocznie przetwarzane jest na miejscu we własnej, nowoczesnej przetwórni. Od kilku lat w gospodarstwie rozwija się także hodowlę bydła mlecznego rasy Montbeliarde, której mleko charakteryzuje się znakomitymi parametrami szczególnie do produkcji serów. Obecne pogłowie to 145 krów dojnych o średniej wydajności mleka ponad 7 tys. litrów.

Marek Kantarowski
Wraz z żoną Alicją, synem Robertem i córką Magdaleną oraz matką Jadwigą gospodaruje w miejscowości Izabelin w powiecie konińskim. Gospodarstwo o powierzchni 75 hektarów specjalizuje się w hodowli bydła mlecznego. Warunki przyrodnicze – 44 hektary łąk, stanowią bardzo dobrą podstawę do takiego kierunku gospodarowania. 70 krów dojnych o średniej wydajności od jednej sztuki 8500 litrów mleka rocznie, to podstawa egzystencji tego gospodarstwa.

Dariusz Kraszkiewicz
Wraz z małżonką Ewą, ich córkami Aleksandrą i Anną z mężem Michałem Warszawskim oraz rodzicami prowadzi gospodarstwo rolno – warzywne w miejscowości Czajków w powiecie kaliskim. Na powierzchni 38 hektarów uprawia się kapustę i ogórki oraz pszenicę. Gospodarstwo posiada własną nowoczesną kwaszarnię na 1000 ton kapusty, 400 ton ogórków z zapleczem produkcyjnym, obejmującym m.in. paczkowarnię z agregatem do próżniowego paczkowania kapusty i ogórków.

Zbigniew Krzywda
Wraz z żoną Lidią, babcią Marianną, rodzicami, siostrą Agatą oraz córkami Klaudią i Dominiką. Gospodarstwo o powierzchni 41 hektarów w miejscowości Aleksandria w powiecie kaliskim specjalizuje się w hodowli zarodowej trzody chlewnej, średni stan macior rasy PBZ w roku wynosi 50 sztuk, a ilość odchowanych prosiąt od maciory średnio rocznie 25 sztuk. Mięsność wyhodowanych tuczników, dochodzi do 58%.

Janusz Maćkowiak
Wraz z żoną Urszula i synem Nikodemem z żoną Karoliną i ich dziećmi prowadzi gospodarstwo rodzinne w miejscowości Zakrzewo w powiecie rawickim. Uprawy polowe (pszenica ozima i jara, rzepak ozimy, jęczmień jary, buraki cukrowe, łubin, owies, i kukurydza na ziarno) pokrywają w 75-ciu procentach zapotrzebowanie na paszę dla trzody chlewnej liczącej ponad 3,5 tys. sztuk rocznie.

Jerzy Mazur
Doktor inżynier, dyrektor Rolniczo-Sadowniczego Gospodarstwa Doświadczalnego w Przybrodzie w powiecie poznańskim należącego do Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Głównym kierunkiem działalności gospodarstwa jest sadownictwo (50 hektarów) i uprawy polowe koło 300 ha (zboża, rzepak i buraki cukrowe) oraz produkcja mleka – 100 krów dojnych o średniej wydajności 8 tys. litrów mleka rocznie od jednej krowy. Produkcja sadownicza oparta jest głównie na nasadzeniach jabłoni – około 200 odmian oraz innych gatunków drzew i krzewów owocowych uprawianych w naszej strefie klimatycznej.

Stanisław Piotrowiak
Wraz z żoną Hanną i córką Joanną gospodaruje w miejscowości Kuczynka w powiecie gostyńskim. Jego gospodarstwo o powierzchni 70 hektarów jest jednym z głównych dostawców pomidorów gruntowych do przetwórni w Pudliszkach. Na powierzchni 24 hektarów zebrano w 2008 roku 1200 ton pomidorów 120-stu odmian o różnym okresie dojrzewania owoców. W ten sposób zbiór pomidorów trwa do 3 miesięcy. W gospodarstwie hoduje się także bydło mleczne oraz trzodę chlewną w pełnym cyklu. Średni przychówek od 48-miu macior wynosi 21 prosiąt odchowanych od jednej maciory.

Mariusz Smolarek
Razem z małżonką Teresą, dziećmi Norbertem, Nataszą i Natalią oraz rodzicami prowadzi gospodarstwo rolne we wsi Izabelin w powiecie konińskim. 68-hektarowe gospodarstwo specjalizuje się w hodowli bydła mlecznego, w którym ponad połowę powierzchni zajmują łąki, stanowiące naturalną bazę dla tego kierunku produkcji. Stado krów dojnych liczy 65 sztuk, a średnia wydajność mleka wynosi 8500 litrów rocznie.

Zbigniew Wolicki
Wspólnie z żoną Danutą i córką Jolantą jest właścicielem gospodarstwa sadowniczego w miejscowości Józefowo gmin Babiak. Na powierzchni 20 hektarów dominuje uprawa czarnej porzeczki (10,5 hektara), wiśni (6 hektarów), 20-stu odmian Śliwy (3 hektary) oraz moreli (0,5 hektara). W gospodarstwie obowiązuje zintegrowany system upraw sadowniczych. Dotyczy on pełnej kontroli dawkowania chemicznych środków ochrony roślin, okresu karencji ich stosowania oraz oceny ewentualnej ich pozostałości w owocach.

W tym roku Zarząd Województwa Wielkopolskiego postanowił przyznać wyróżnienie specjalne w postaci statuetki “Siewcy” dla Pana Władysława Całki właściciela gospodarstwa pasiecznego w Rososzycy za wybitne osiągnięcia w pszczelarstwie oraz działalność społeczną w spółdzielczości ogrodniczo-pszczelarskiej.
Pan Władysław Całka z żoną Haliną, córką Elżbietą i synem Michałem jest właścicielem gospodarstwa pszczelarskiego obejmującego 12 pasiek rozlokowanych na obszarze kilku gmin powiatu ostrowskiego. Pod względem liczby posiadanych rodzin pszczelich – 800 rodzin – jest to największe gospodarstwo pasieczne w Wielkopolsce.Gospodarstwo specjalizuje się w wytwarzaniu produktów pasiecznych, głównie miodu – 32 tony, a także innych produktów jak: pyłku kwiatowego 5.600 kg, propolisu 115 kg, wosku pszczelego 1115 kg oraz mleczka pszczelego 9 kg.

źródło i foto: Marta Ceglarek/WIR

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.