fbpx
Strona głównaPozostałeWielkopolski Rolnik Roku 2007

Wielkopolski Rolnik Roku 2007

Konkurs Wielkopolski Rolnik Roku został ustanowiony przez Zarząd Województwa Wielkopolskiego w 2001 roku. Celem konkursu jest promocja najbardziej przedsiębiorczych rolników wielkopolskich, osiągających wyniki plasujące ich w europejskiej czołówce. Kapituła Konkursu pod przewodnictwem prof. Fiszera przyznała 10 tytułów Wielkopolski Rolnik Roku, a tym samym statuetek Siewcy”.To już siódma edycja. N”

W konkursie mogą uczestniczyć wszyscy rolnicy z Wielkopolski – producenci: rolniczych surowców i żywności nie przetworzonej oraz przetworzonej, warzyw, owoców i roślin ozdobnych, materiału hodowlanego i zarodowego, materiału siewnego i szkółkarskiego, wikliny, trzciny, roślin leczniczych i innych,Ponadto osoby prowadzące działalność agroturystyczną, które spełniają warunki efektywnego gospodarowania, przy jak najmniejszej uciążliwości dla środowiska naturalnego.
Przedmiotem oceny członków Kapituły Konkursu podczas wizytacji gospodarstw są: poziom produkcji i nowoczesność technologii, organizacja gospodarstwa i racjonalność wyposażenia, możliwe do oceny efekty ekonomiczne, ochrona środowiska, estetyka obejścia, ogólna ocena kandydata.
br>
Kapituła Konkursu przyznała 10 tytułów Wielkopolski Rolnik Roku:
Miłosz Grześkowiak:
Gospodaruje na łącznej powierzchni 103 hektarów, produkując materiał zarybieniowy, ryby kolorowe oraz ryby konsumpcyjne.
Stawy hodowlane pięknie wkomponowane w pejzaż krajobrazu zajmują powierzchnię ponad 40-tu hektarów. Retencjonowanie wody i jej utrzymywanie na odpowiednim poziomie gwarantuje właściwą ochronę środowiska naturalnego. Wody zrzucane po sezonie hodowlanym odpowiadają normom środowiskowym.Gospodarstwo dzierżawi sąsiednie jezioro o powierzchni 31 hektarów, ma własne grunty orne o powierzchni 25 hektarów i 4 hektary lasu. Produkcja stawowa obejmuje hodowlę ryb kolorowych oraz ryb towarowych – głównie karpia oraz niewielkiej ilości amura, suma, szczupaka, lina, tołpygi i sandacza..Pan Miłosz Grześkowiak był już dwukrotnie nominowany w konkursie Wielkopolski Rolnik Roku 2003 i 2005.

Stefan Jankowiak
Pan Stefan Jankowiak Prezes Zarządu Kórnickiego Przedsiębiorstwa Rolno-Handlowego i Usługowego JAGROL” sp. z o.o. z siedzibą w Pierzchnie gmina Kórnik. Spółka “JAGROL” gospodaruje na powierzchni 1530 hektarów dzierżawionych od Fundacji Zakłady Kórnickie i Agencji Nieruchomości Rolnych w Poznaniu.Dominującą uprawą są ziemniaki dla przemysłu spożywczego na chipsy i frytki, uprawiane na powierzchni 380 hektarów w tym 100 hektarów wczesnych podkiełkowanych oraz 30 ha pod agrowłókniną. Roczna produkcja wynosi 13500 ton. Spółka posiada 75 hektarów zbiorników wodnych położonych w dolinie Strugi Średzkiej w większości pobudowanych na nieużytkach. Zbiorniki wodne, które powstały w ostatnich latach, pokrywają potrzeby deszczowania na całej powierzchni uprawy ziemniaków. Są ponadto bardzo dobrym siedliskiem dla ptaków wodnych i wodno-błotnych, na których odbywają się lęgi bardzo rzadko spotykanych ptaków, są rajem dla ornitologów.Spółka posiada Certyfikat “Najwyższy Znak Jakości Produkcji Zdrowej i Bezpiecznej Żywności” EUREPGAP i Certyfikat w zakresie ochrony środowiska. Pan Stefan Jankowiak jest laureatem Ogólnopolskiego konkursu “Farmer Roku 2003”.

Jerzy Jaworski
Pan Jerzy Jaworski z żoną Barbarą, prowadzi od 25-ciu lat gospodarstwo rolne w miejscowości Patrzyków w gminie Kramsk. Warunki przyrodnicze (42 hektary użytków zielonych) sprzyjają chowie bydła mlecznego. Pozostałe grunty przeznaczone są pod uprawy roślinne, stanowiące bazę paszową dla produkcji zwierzęcej.
Dzięki pomocy finansowej Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa pan Jaworski wybudował nowoczesną wolnostanowiskową oborę na 65 sztuk bydła z halą udojową. Środki finansowe wykorzystano również na unowocześnienie infrastruktury gospodarstwa.
br>
Eugeniusz Kruszyk
Pan Eugeniusz Kruszyk gospodaruje na powierzchni 310 hektarów w miejscowości Droszew gmina Nowe Skalmierzyce. Kierunek produkcji – ziemniaki jadalne przeznaczone dla firmy Frito Lay w celu przetworzenia ich na chipsy, grys ziemniaczany, płatki ziemniaczane itp. Wieloletnia umowa kontraktacyjna z tą firmą, corocznie odnawiana aneksem, jest gwarancją stabilności wybranego kierunku produkcji. Współpracę rozpoczęto w 1994 roku i jest ona kontynuowana bez przerwy. Na początku dostarczano do przetwórstwa 600 ton ziemniaków, a w 2006 roku już 10.000 ton.

Anna i Stanisław Lesień
Państwo Anna i Stanisław Lesień są właścicielami gospodarstwa ogrodniczego w Czajkowie gmina Blizanów. Dzięki prowadzeniu racjonalnej i bardzo wydajnej gospodarki rolnej ( 4-polowy płodozmian, stosowanie biologicznych środków ochrony roślin oraz optymalnego nawożenia) uzyskuje się bardzo wysokie plony: pszenicy 75 kwintali z hektara, kapusty 1000 kwintali z hektara i ogórków 350 kwintali z hektara.Kapusta i ogórki zakiszane są we własnej przetwórni, w której obowiązuje certyfikat bezpieczeństwa żywnościowego HACCP. Kwaszarnia kapusty ma pojemność 3000 ton, a ogórków 350 ton. Ogórki są też utrwalane w marynacie “po warszawsku”.Istotną częścią przetwórni jest hala do konfekcjonowania kwaszonek. Tutaj przygotowuje się gotowy produkt do sprzedaży w sieciach handlowych w kraju i za granicą, m. in. Billa, Polomarket, EKO, Intermarche i Eurocash. Gospodarstwo ma tytuł “Dostawcy Europejskiego”.

Krzysztof Majchrzycki
Pan Krzysztof Majchrzycki gospodaruje na obszarze 115 hektarów w miejscowości Ludwikowo gmina Brodnica.Jest kontynuatorem specjalizacji chowu bydła mlecznego i opasowego, zapoczątkowanego przez rodziców.W nowoczesnej oborze z halą udojową typu tandem przebywa aktualnie 98 krów mlecznych o średniej wydajności od krowy 8000 litrów w ciągu roku. Ponadto utrzymuje się w gospodarstwie 70 sztuk opasów bydła. Produkcja roślinna w znacznej części przeznaczona jest na paszę dla krów. Gospodarz wydzierżawia 40 ha łąk z przeznaczeniem na siano i sianokiszonki.

Jacek Mikulski
Pan Jacek Mikulski i jego żona Elżbieta są właścicielami gospodarstwa ogrodniczego w Jutrosinie, specjalizującego się w uprawie pomidorów szklarniowych.Gospodarstwo powstało w 1990 roku. Powierzchnia upraw wynosiła wówczas 420 m2 tuneli foliowych. Pierwsza szklarnia powstała w 1997 roku o powierzchni 3500 m2.Stan obecny, to 3,5 hektara pod szkłem, w tym 2,1 hektara w najnowszej technologii uprawy. Całość produkcji, tj. około 1700 ton trafia na rynek krajowy, głównie do regionu Śląska. Wydajność z 1m2 wynosi 50 kg.Pomidory uprawia się w wełnie mineralnej w rynnach podwieszonych, umożliwiających recykling pożywki.

Felicjan Pikulik
Pan Felicjan Pikulik Prezes SpółkiStadnina Koni Dobrzyniewo” gmina Wyrzysk, kieruje od 15-stu lat całym agrokompleksem na obszarze 2888 hektarów. Z gospodarstwem tym związał się już w 1975 roku. Jest on kontynuatorem jeszcze przedwojennych tradycji hodowlanych dając wyraz w upowszechnianiu postępu biologicznego przy jednoczesnym zachowaniu cennego materiału genetycznego zwierząt gospodarskich. Głównym kierunkiem produkcji jest bydło mleczne – stan aktualny 850 krów dojnych. W wyniku stałego doskonalenia cech użytkowych średnia wydajność mleka od jednej krowy wzrosła do 9641 litrów, a w oborze w Dobrzyniewie do 10820 litrów. W stadninie hodowane są konie rasy wielkopolskiej liczące 110 sztuk i nieliczna w Polsce rasa Konika Polskiego. Ta ostatnia cieszy się ogromnym powodzeniem wśród dzieci i młodzieży w nauce jazdy konnej. W skład Spółki wchodzi też stado ogierów w Białym Borze, gdzie prowadzi się też działalność agroturystyczną i sportową. Dobrzyniewo ma także znaczące osiągnięcia w hodowli trzody chlewnej i owcy rasy Merynos Polski.

Józef Szymkowiak
Pan Józef Szymkowiak jest właścicielem gospodarstwa rolnego o profilu produkcji drobiarskiej w miejscowości Dębienko gmina Stęszew. W miejscowości Wilczyna znajduje się nowoczesna ferma brojlerów o zdolności produkcyjnej 1 miliona 700 tys. sztuk rocznie. Drugi kierunek obejmuje produkcję jaj konsumpcyjnych. W miejscowości Czarna Wieś znajduje się odchowalnia kurcząt, skąd po 17-tu tygodniach, już jako kury nioski, przenoszone są do fermy produkcyjnej. Zniosły one w ubiegłym roku ponad 12,5 miliona jaj. Gospodarstwo posiada własną ubojnię brojlerów, spełniającą wszystkie wymogi sanitarne, bezpiecznej żywności HACCP oraz ochrony środowiska, uniezależniając się od kosztownych usług w zakresie uboju drobiu.

Dariusz Zawidzki
Pan Dariusz Zawidzki prowadzi gospodarstwo rolne o powierzchni 133 hektarów w miejscowości Wilkowice gmina Lipno. Kierunek produkcji – trzoda chlewna w pełnym cyklu. Stan macior 30 sztuk, odchów prosiąt od 1 maciory jest wysoki i wynosi 25 sztuk w roku. Mięsność tuczników plasuje się na wysokim poziomie i wynosi 55-56%. Produkcja roślinna – pszenica 80 kwintali z hektara, pszenżyto 75 kwintali z hektara, jęczmień 60 kwintali z hektara, mieszanki zbożowe 65 kwintali z hektara stanowią główne źródło własnej bazy paszowej. Pan Dariusz Zawidzki jest inicjatorem powstania grupy producenckiej trzody chlewnej przekształconej w spółkę EURO-TUCZ, zrzeszającej 20-stu rolników z terenu gminy Lipno. Celem Spółki jest m. in. wybudowanie przy pomocy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa własnej ubojni trzody chlewnej i uniezależnienie się tym samym od nieuczciwej konkurencji.

M. Ceglarek
WIR
wpisał: MS, WRP

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.