Większy skup jęczmienia browarnego

Lider wśród producentów słodów kolorowych w Polsce, Słodownia Strzegom, kończy kampanię skupu surowca. Do połowy listopada do silosów trafi aż o 65% więcej jęczmienia niż w roku ubiegłym.

Tegoroczny skup jęczmienia browarnego w Strzegomiu ma się zakończyć wynikiem 38 tys. ton, co w porównaniu z 2011 rokiem, kiedy producenci dostarczyli 23 tys. ton ziarna, stanowi znaczący przyrost. Tak wyraźna tendencja wzrostowa utrzymuje się od momentu przejęcia Słodowni przez Danish Malting Group Polska, w skład której wchodzi też Słodownia Sierpc na Mazowszu.
Dostawcy z Dolnego Śląska w czołówce
Po wejściu na polski rynek w 2004 r. firma DMGP skupowała jęczmień w różnych rejonach kraju, współpracując głównie z pośrednikami na rynku zboża, przy stosunkowo niewielkim udziale samych rolników. W ciągu ośmiu lat sytuacja uległa zasadniczej zmianie w obu obszarach, a Dolny Śląsk stał się najważniejszym rejonem pozyskiwania jęczmienia dla całej Grupy DMG Polska – stąd pochodzi ponad 80% dostaw.
Taka polityka ma wiele plusów – mówi Marcin Siemion, Prezes Zarządu DMG Polska. – Łatwiej jest czuwać nad jakością upraw, wspomagać rolników w razie jakichkolwiek problemów, a przede wszystkim zyskujemy na logistyce, która stanowi istotny element kosztów naszego działania.
W tym roku Grupa DMGP zakupi łącznie 105 tys. ton jęczmienia browarnego, z czego 81 tys. ton będzie pochodziło od dolnośląskich rolników.

Marzena Żmijewska, Kierownik ds. zarządzania jakością w DMGP ocenia jakość tegorocznych dostaw jako wysoką: – Zboże charakteryzuje się stosunkowo niskim poziomem białka (10,8%), co w przypadku jęczmienia browarnego jest zjawiskiem korzystnym; ziarno ma też wysokie wyrównanie. W pobieranych próbkach stwierdzono niewiele ziaren porażonych pleśnią, niezdrowych, z Fusarium. Nasi dostawcy osiągnęli też plon o ok. 5% wyższy niż w latach ubiegłych. Niestety są też minusy, takie jak ważny w produkcji piwa poziom ekstraktu, który jest niski w dotychczas wyprodukowanych partiach słodu. Słody mają również wysoką temperaturę kleikowania skrobi. Niekorzystne cechy są jednak prawidłowością tego zbioru zarówno w Polsce, jak i w kilku innych krajach uprawy m.in. w Serbii, Chorwacji czy Bułgarii.
Jęczmień browarny się opłaca
Wśród dostawców DMGP są zarówno rolnicy indywidualni, jak i gospodarujące na tysiącach hektarów duże przedsiębiorstwa branży agrarnej, takie jak Majątek Ziemski Stary Jaworów Sp. z o.o. niedaleko Strzegomia, którego dostawy jęczmienia browarnego z upraw jarych i ozimych osiągną w tym sezonie poziom 2 tys. ton. Prezes Spółki, Wiesław Pszonka, z wykształcenia ekonomista rolnictwa, wysoko ocenia opłacalność tego kierunku produkcji: – Jęczmień browarny daje satysfakcjonującą marżę netto, przy jednocześnie niskim i stosunkowo krótkotrwałym zaangażowaniu kapitału, który w przypadku jęczmienia jarego trwa tylko 6 miesięcy. Opłacalność uprawy jęczmienia jest porównywalna z poziomem rentowności uprawy rzepaku, który znany jest rolnikom jako roślina bardzo korzystna w produkcji.
Rolnicy cenią sobie bardzo dobrą współpracę z DMGP, na którą mogą liczyć wszyscy dostawcy, bez względu na wysokość kontraktu. W standardzie jest zaopatrzenie w materiał siewny, opieka agrotechniczna, doradztwo i bezpośrednia pomoc np. w kwestiach logistycznych.
W przypadku mojego gospodarstwa jest to uprawa jedynego zboża, które przed zasiewem jest zakontraktowane w stu procentach – mówi Wiesław Pszonka. – Kupując nasiona podpisuję umowę, z której jasno wynika, kiedy mam dostarczyć zboże i w ramach jakich cen je sprzedam.
Jak zapowiada Marcin Siemion, z myślą o rolnikach, którym z różnych względów trudno jest spełniać wysokie normy dotyczące jęczmienia browarnego DMG Polska w przyszłym sezonie rozpocznie skup z wolnego rynku także jęczmienia paszowego.

DMGP jest częścią Danish Malting Group A/S, największej grupy słodowniczej w Danii. W Polsce należą do niej dwie słodownie: w Strzegomiu i w Sierpcu. Główne rodzaje słodów produkowanych w Strzegomiu to: słody jasne suszone (pilzneński i monachijski) słody prażone (karmelowy, czekoladowy, bursztynowy) oraz słody specjalne (ekologiczny i koszerny). Najważniejszymi klientami Słodowni są browary, ale produkty ze Strzegomia z równym powodzeniem wykorzystywane są przez przemysł piekarniczy – słód po zmieleniu doskonale nadaje się jako komponent mąk (pieczywo, słodycze), dodatek do kaw zbożowych; przemysł karm dla zwierząt – aromatyzuje i barwi specjalistyczne karmy dla zwierząt. Słody kolorowe są również wykorzystywane jako surowiec do produkcji ekstraktów słodowych na potrzeby przemysłu spożywczego. Więcej informacji na www.dmgp.pl

Źródło: DMG Polska