Rośnie import cukru do Unii Europejskiej z krajów Afryki, Karaibów i Pacyfiku oraz z najsłabiej rozwiniętych państw. Wzrost ten nie jest znaczący (1% w skali roku), co stanowi tylko 8% limitu w danym sezonie.
Komisja Europejska poinformowała, że wolumen wnioskowanego przywozu cukru w sezonie 2014/15 (październik/wrzesień) w ramach preferencyjnego importu EPA-EBA (z krajów Afryki, Karaibów i Pacyfiku – AKP i z Najsłabiej Rozwiniętych Państw – LDC) wzrósł do 335,7 tys. ton. Stanowi to 8% limitu w danym sezonie.
Między 3, a 7 listopada 2014 roku wydano pozwolenia wwozowe dla 16,3 tys. ton cukru w ramach EPA-EBA. W ujęciu rocznym import jest wyższy o 1%. Po bardzo dynamicznym początku sezonu tempo przywozu w ostatnich tygodniach wyraźnie osłabło.
Renata Struzik, źródło: FAPA/FAMMU na podstawie KE