fbpx

Więcej produktów mleczarskich

W Polsce na początku 2018 r. odnotowano wzrost produkcji większości artykułów mleczarskich.

– W okresie styczeń – luty br. wyprodukowano 40,5 tys. ton masła, o 19% więcej niż w tym samym okresie 2017 r. Jednocześnie serów podpuszczkowych dojrzewających wytworzono 55 tys. ton, a serów niedojrzewających i twarogów – 76 tys. ton, odpowiednio o 7% i 5% więcej. Produkcja odtłuszczonego mleka w proszku w okresie dwóch pierwszych miesięcy 2018 r. wzrosła o 11,5%, do 27 tys. ton, a śmietany niezagęszczonej – o 12%, do 62 tys. ton. Produkcja jogurtów wyniosła 60 tys. ton i była o około 2% większa – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Natomiast  spośród monitorowanych produktów mlecznych ograniczeniu uległa produkcja mleka płynnego (łącznie z mlekiem przerzutowym do dalszej produkcji) – o 5%, do 536 tys. ton oraz produkcja pełnego mleka w proszku – o 22%, do 6 tys. ton.

Źródło: KOWR

McHale - baner - kwiecień 2024
Syngenta baner Treso
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.