Więcej mleka w pierwszym kwartale

0
540

Dane z około 80 największych mleczarni w Polsce wskazują na lekkie wzrostowe tendencje cen skupu mleka. W marcu średnia cena mleka zwiększyła się o 0,5% w relacji miesięcznej do 94,53 PLN/100 kg. Surowiec potaniał jedynie w rejonie centralnym – o 0,4% wobec lutego bieżącego roku. N

W kolejnych miesiącach ceny skupu mogą nieznacznie rosnąć, ze względu na poprawę sytuacji na rynku zbytu. Niemniej, sezonowy wzrost podaży mleka oraz presja na obniżanie cen detalicznych mogą wyhamowywać większe podwyżki. Zniesienie w bieżącym roku kwotowym obowiązku wpłacania zaliczek na poczet opłaty wyrównawczej za przekroczenie kwoty mlecznej oraz wzrost pogłowia krów w 2008 r., a w konsekwencji produkcji mleka, pomimo utrzymywania się dotychczas niskich cen, przyczyniły się do zwiększenia rynkowej podaży mleka.

W marcu 2009 mleczarnie skupiły 737,4 mln litrów surowca, tj. więcej o 9,4% w porównaniu z lutym 2009 i 7,2% wobec analogicznego okresu ubiegłego roku. Oznacza to, iż dynamika wzrostu skupu wyraźnie przyspieszyła. Prawdopodobnie mogło to doprowadzić do nieznacznego przekroczenia przyznanej Polsce kwoty mlecznej.Wysoka podaż surowca przełożyła się na zwiększenie produkcji jogurtów, mleka płynnego oraz serów.

W I kwartale 2009 wytworzono 1112 tys. hektolitrów jogurtów, tj. o ponad 13% więcej niż przed rokiem. Wzrosło również przetwórstwo surowca na mleko płynne – o 8,7% w relacji rocznej do 5755 tys. hektolitrów, serów dojrzewających – o 1,5% do 67,8 tys. t oraz serów świeżych – o ponad 3% do 86,2 tys. t. W ciągu trzech pierwszych miesięcy 2009 r. silnie obniżyła się produkcja śmietany i mleka w proszku – odpowiednio o 24% i 9%.

W samym marcu jednak przetwórstwo śmietany zwiększyło się o ponad 29% względem lutego 2009.

T. Kodłubański
foto: WRP