Wiatr w oczy, a produkcja masła rośnie

W ubiegłym 2014 roku unijna produkcja masła wyszła „na plus” (o 4,1 % do niemal 2 mln ton). W bieżącym roku, pomimo spadków cen i światowego popytu, w trzech pierwszych kwartałach roku nie odnotowano zmniejszonej produkcji masła.

Trzy pierwsze kwartały 2015 roku to zwiększona o 3,9% produkcja masła w UE, w porównaniu do analogicznego okresu ub.r. Liderem wśród producentów masła są Niemcy, Francja i Irlandia. Tuż za podium uplasowała się Polska.

Niemcy, jako największy unijny producent tego produktu, zwiększyły wolumen wytwarzania masła o 3,8%. We Francji odnotowano natomiast zniżkę o 1,1%. Polska, która w bieżącym roku straciła swoją ostatnią pozycję na podium, w II pierwszych kwartałach zwiększyła produkcję o 5,6%. Wśród wiodących państw UE pod względem produkcji masła, zwyżki odnotowano także w Holandii (+20%) i Finlandii oraz w Irlandii (aż o 22%).

Eksport masła w tym roku w porównaniu do poprzedniego wciąż się zwiększa, pomimo, że czynniki zewnętrzne mogłyby temu nie sprzyjać – unijne ceny wyższe od globalnych, rosyjskie embargo, a do tego dynamiczny rozwój eksportu w 2014 roku (+12% eksport masła poza UE r/r). Natomiast po trzech pierwszych kwartałach br., poziom wywozu był o 9% wyższy niż w analogicznym okresie 2014 roku.

Ze Wspólnoty, przede wszystkim z UE-15, w okresie od stycznia do końca września wysłano ponad 98,3 tys. ton masła. Liderem wśród eksporterów masła poza UE jest Francja, z kolei głównym importerem we Wspólnocie jest Belgia.

Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA