Wiadomości Rolnicze Polska wydanie 4/2019

Przedstawiamy skrót niektórych artykułów, które są publikowane w miesięczniku Wiadomości Rolnicze Polska. Poniższe artykuły w całości oraz wiele innych artykułów można przeczytać w Kwietniowym wydaniu gazety zamawiając prenumeratę lub dzwoniąc pod numer +48 600-489-611, aby dowiedzieć się w jaki sposób otrzymać bezpłatny egzemplarz wydania. Wersję elektroniczną WRP publikujemy na naszej stronie https://wrp.pl/czytaj-on-line/ Zachęcam do lektury.

baner KUHN

Już w najbliższym wydaniu kwietniowym Wiadomości Rolnicze Polska przeczytasz o:


W dziale UPRAWA ROŚLIN:

Wprowadź do płodozmianu grykę

Wadliwe zmianowanie roślin, spowodowane najczęściej zbyt dużym udziałem zbóż, niekiedy również roślin z rodziny kapustowatych (rzepak, gorczyce, kalafior, brokuł, kapusty) w strukturze upraw, a w konsekwencji ich częsta uprawa po sobie, prowadzi do coraz większej presji chorób i szkodników na danym obszarze. Aby temu zapobiec, jednocześnie uwzględniając wymóg wdrażania zasad integrowanej ochrony roślin, warto w zmianowaniu uwzględnić udział gatunków z innych rodzin botanicznych.

UWAGA: Czytając kwietniowe wydanie Wiadomości Rolnicze Polska poznasz naszą propozycję na uprawę gryki – coraz popularniejszej rośliny w przemyśle kulinarnym. Dodatkowo jest to roślina fitosanitarna. W artykule „Wprowadź do płodozmianu grykę” znajdziecie Państwo praktyczne wskazówki i zalecenia dotyczące warunków uprawy gryki i pełnej agrotechniki. Kwietniowe wydanie WRP, zamawiając prenumeratę lub dzwoniąc pod numer +48 600-489-611, aby dowiedzieć się w jaki sposób otrzymać bezpłatny egzemplarz wydania. Wersję elektroniczną WRP publikujemy na naszej stronie https://wrp.pl/czytaj-on-line/

Szkodniki – wzrastające znaczenie

Stopniowy wzrost znaczenia szkodników w uprawach rolniczych wynika z dynamicznych zmian, które zachodzą w agrocenozach. Wynikają one głównie ze struktury zasiewów, stosowanych nowych technologii hodowli i uprawy oraz zmian klimatycznych. Rośnie znaczenie gatunków do niedawna sprawiających niewielkie problemy i zwykle tylko lokalnie. Pojawiają się także szkodniki nowe lub uaktywniają się takie, o których już dawno zapomniano, a które obecnie niebezpiecznie poszerzają swój zasięg występowania.

UWAGA: O tym, na jakie nowe gatunki owadów i roztoczy zwracać uwagę w poszczególnych uprawach przeczytasz w nowym, kwietniowym wydaniu Wiadomości Rolnicze Polska – w artykule „Szkodniki – wzrastające znaczenie”.

Gdy rzepak kwitnie potrzebna jest ochrona

W tym sezonie rzepak na większości plantacji dobrze rośnie i się rozwija. Jesienią i zimą jego stan zdrowotny nie budził większych zastrzeżeń. Podobnie jest teraz, gdy rozpoczął się intensywny wzrost rzepaku.

Wegetacja ruszyła wcześniej, w porównaniu z rokiem 2018, dlatego też liczyć się trzeba z przyspieszeniem zabiegów ochrony, szczególnie organów plonotwórczych.

UWAGA: O tym kiedy prowadzić zabiegi fungicydowe i czym je wykonać – w artykule „Gdy rzepak kwitnie potrzebna jest ochrona” w wydaniu kwietniowym Wiadomości Rolnicze


W dziale TECHNIKA ROLNICZA:

Przygotowanie opryskiwacza polowego do pracy

Przygotowanie opryskiwacza do pracy to obowiązek ustawowy. Obowiązek ten został uregulowany ustawą z dnia 12.07.1995 r. (Dz.U. nr 90, poz.446 z póź. zm.).Zgodnie z nią , środki ochrony roślin mogą być rozpylone wyłącznie za pomocą sprawnego technicznie opryskiwacza, który nie powoduje szkodliwego wpływu na ludzi, zwierzęta i środowisko. Dlatego należy wiedzieć , jak właściwie przygotować opryskiwacz do pracy.

Po każdym zakończonym okresie agrotechnicznym, przed każdym wyjazdem w pole powinno się sprawdzić stan techniczny zespołów roboczych opryskiwacza i przeprowadzić odpowiednie regulacje.

UWAGA: W wydaniu kwietniowym WRP dowiesz się jak odpowiednio przygotować opryskiwacz do pracy i na co zwrócić szczególna uwagę. Dowiesz się wszystkiego o przygotowaniu opryskiwacza do pracy zaglądając do kwietniowego wydania WRP – dzwon pod numer +48 600-489-611, aby dowiedzieć się w jaki sposób otrzymać bezpłatny egzemplarz wydania. Wersję elektroniczną WRP publikujemy na naszej stronie https://wrp.pl/czytaj-on-line/

Dwa przepisy na sianokiszonkę

Zbiór zielonek na kiszonkę lub sianokiszonkę to obecnie podstawowa metoda konserwacji pasz objętościowych w większości gospodarstw ukierunkowanych na chów bydła. Metod zbioru jest wiele i każda z nich ujawnia swoje zalety oraz wady, zarówno podczas sianokosów, jak i na etapie skarmiania paszy. Przyjrzyjmy się dwóm technologiom, praktykowanym w większych gospodarstwach.

W gospodarstwach o mniejszej i średniej wielkości prym wiedzie metoda zakiszania w belach cylindrycznych, realizowana w różnorodny sposób – zarówno z użyciem prasoowijarki, jak i prasy oraz owijarki osobno. Pozyskiwana w ten sposób pasza jest magazynowana w podzielnych porcjach o masie ok. 500-800 kg, co pozwala na niezbyt szybkie skarmianie kiszonki bez ryzyka jej psucia się.

UWAGA: Zbiór zielonki do pryzmy lub silosu wymaga dokładnego rozdrobnienia roślin oraz przetransportowania sieczki w miejsce składowania. Realizowany jest zasadniczo na dwa sposoby. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o sianokiszonkach ich produkcji i przechowywaniu czytaj najbliższe 04/2019 wydanie WRP lub zadzwoń +48 600-489-611, aby dowiedzieć się w jaki sposób otrzymać bezpłatny egzemplarz wydania czy jak zamówić gazetę byś zawsze miał najnowszy numer w domu.


W dziale HODOWLA ZWIERZĄT:

Produkcja i spożycie jagnięciny w Polsce i wybranych krajach Unii Europejskiej

Do końca lat 80-tych XX wieku w Europie Środkowej, w tym w Polsce, dominowały owce o cienkiej wełnie (merynosy). Merynosy były utrzymywane dla strategicznego surowca – wełny dla potrzeb armii krajów RWPG. W końcu XX wieku wełna przegrała konkurencję z włóknami chemicznymi i jest wykorzystywana głównie lokalnie do produkcji wyrobów tradycyjnych. Kraje utrzymują przede wszystkim owce, które stanowią lokalne dziedzictwo kulturowe. W basenie morza Śródziemnego dominują owce o użytkowaniu mlecznym i pozyskuje się lekkie tuszki jagnięce do celów kulinarnych (masa tusz nie przekracza 13 kg). Na zachodzie Europy (Wielka Brytania, Niemcy, Holandia) są użytkowane owce o kierunku mięsnym (masa tusz 18-22 kg).

UWAGA: Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej jak wygląda sytuacja i perspektywy produkcji i spożycia jagnięciny w Polsce sięgnij po 04/2019 WRP lub zadzwoń +48 600-489-611, aby dowiedzieć się w jaki sposób otrzymać bezpłatny egzemplarz wydania czy jak zamówić gazetę byś zawsze miał najnowszy numer w domu.

SDF baner
Baner KWS

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.