W dniach 2-4 października 2015 roku w Łodzi odbyła się VIII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej Natura Food oraz czwarta edycja Targów Ekologicznego Stylu życia beECO. Organizatorem tej najważniejszej wystawy dedykowanej branży eko żywności oraz produktom regionalnym i tradycyjnym w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej były Międzynarodowe Targi Łódzkie.
W imprezie targowej organizowanej w łódzkiej hali Expo uczestniczyło 350 wystawców: rolników, producentów, przetwórców, dystrybutorów i hurtowników żywności wysokiej jakości z Polski i z zagranicy. Zwiedzający, co jest niewątpliwie atutem targów mieli okazje do bezpośredniego kontaktu z podmiotami funkcjonującymi na polskim rynku ekoproduktów i żywności naturalnej oraz do poznania międzynarodowych trendów rozwoju rolnictwa ekologicznego i powiązanych z nim branż. Można było nie tylko zobaczyć, ale również skosztować ekologicznych smakołyków i zrobić zakupy.
Targom zgodnie już z kilkuletnią tradycją towarzyszy konkurs o Medal Natura Food na najlepszy produkt prezentowany na targach, a także międzynarodowe i krajowe konferencje związane z rynkiem produktów ekologicznych.
Do udziału w targach organizatorzy zaprosili certyfikowanych producentów i przetwórców żywności ekologicznej, firmy wytwarzające żywność naturalną z oznaczeniami unijnymi i oznaczeniami Krajowego Systemu, Jakość – Tradycja, członków Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, producentów produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi a także producentów produktów naturalnych, nieprzemysłowych i o niskim stopniu przetworzenia, którym nie nadano żadnych certyfikatów jakościowych ani innych oznaczeń.
Wyniki Konkursu o Złoty Medal Natura Food oraz Konkursu o Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Celem konkursu było wyłonienie najlepszych produktów ekologicznych, naturalnych, tradycyjnych i zagranicznych prezentowanych podczas tegorocznej edycji imprezy. Do konkursu zgłoszono w tym roku 33 produkty, które oceniało profesjonalne jury składające się z przedstawicieli środowisk naukowych, jednostek i instytutów certyfikujących, stowarzyszeń i organizacji branżowych oraz prasy fachowej. Złoty Medal NATURA FOOD przyznawany był w 4 kategoriach: produkty ekologiczne certyfikowane, produkty naturalne, produkty tradycyjne oraz produkty zagraniczne. Najlepszy ekologiczny i tradycyjny produkt polski dodatkowo został uhonorowany Pucharem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marka Sawickiego.
Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marka Sawickiego został przyznany dla:
Firmy Pasieka PUCER za produkt: Miód nektarowy lipowy z mazurskiej pasieki ekologicznej
W kategorii produkty ekologiczne certyfikowane:
Wyróżnienie zostało przyznane:
1. Firmie CELIKO S.A. za produkt Frupp BIO,
2. Firmie EKONUTA za Produkt Tłoczony sok jabłkowy ze starych odmian jabłoni.
Złoty medal został przyznany:
1. Firmie Handlowo Produkcyjna Cezary Lompart za produkt : Kasza Gryczana Instant BIO
2. Firmie Pasieka PUCER za produkt: Miód nektarowy lipowy z mazurskiej pasieki ekologicznej
W kategorii produkt naturalny niecertyfikowane
Wyróżnienie zostało przyznane:
1. Firmie Specjały Spod Strzechy – za produkt : Ocet z Kwiatów Bzu Czarnego
Złoty medal został przyznany:
1. Firmie Zakład Produkcji Spożywczej Stefan Skwierawski za produkt : SOS CUMBERLAND 250g
W kategorii produkt tradycyjny
Wyróżnienie nie zostało przyznane.
Złoty medal został przyznany:
1. Firmie SMAK DZIECIŃSTWA – Agnieszka Zamojska za produkt: KWAS MIODOWY
W kategorii produkt zagraniczny
Wyróżnienie zostało przyznane:
1. Firmie JULEKO Bogumiła Krzycka za produkt CZARNY CZOSNEK Bio 50g
Złoty medal został przyznany:
1. Firmie BIO PLANET S.A. za produkt MUS z MANGO (75% owoców) BIO 250g ALLOS
2. Firmie ARTISZOK Adam Grabowski za produkt VIVO BAR – Chocolate Heaven – czekoladowy baton proteinowy