Weekend z ekologiczna żywnością

W dniach 2-4 października 2015 roku w Łodzi odbyła się VIII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej Natura Food oraz czwarta edycja Targów Ekologicznego Stylu życia beECO. Organizatorem tej najważniejszej wystawy dedykowanej branży eko żywności oraz produktom regionalnym i tradycyjnym w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej były Międzynarodowe Targi Łódzkie.

W imprezie targowej organizowanej w łódzkiej hali Expo uczestniczyło 350 wystawców: rolników, producentów, przetwórców, dystrybutorów i hurtowników żywności wysokiej jakości z Polski i z zagranicy. Zwiedzający, co jest niewątpliwie atutem targów mieli okazje do bezpośredniego kontaktu z podmiotami funkcjonującymi na polskim rynku ekoproduktów i żywności naturalnej oraz do poznania międzynarodowych trendów rozwoju rolnictwa ekologicznego i powiązanych z nim branż. Można było nie tylko zobaczyć, ale również skosztować ekologicznych smakołyków i zrobić zakupy.

 Targom zgodnie już z kilkuletnią tradycją towarzyszy konkurs o Medal Natura Food na najlepszy produkt prezentowany na targach, a także międzynarodowe i krajowe konferencje związane z rynkiem produktów ekologicznych.

 Do udziału w targach organizatorzy zaprosili certyfikowanych producentów i przetwórców żywności ekologicznej, firmy wytwarzające żywność naturalną z oznaczeniami unijnymi i oznaczeniami Krajowego Systemu, Jakość – Tradycja, członków Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, producentów produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi a także producentów produktów naturalnych, nieprzemysłowych i o niskim stopniu przetworzenia, którym nie nadano żadnych certyfikatów jakościowych ani innych oznaczeń.

Wyniki Konkursu o Złoty Medal Natura Food oraz Konkursu o Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Celem konkursu było wyłonienie najlepszych produktów ekologicznych, naturalnych, tradycyjnych i zagranicznych prezentowanych podczas tegorocznej edycji imprezy. Do konkursu zgłoszono w tym roku 33 produkty, które oceniało  profesjonalne jury składające się z przedstawicieli środowisk naukowych, jednostek i instytutów certyfikujących, stowarzyszeń i organizacji branżowych oraz prasy fachowej. Złoty Medal NATURA FOOD przyznawany był w 4 kategoriach: produkty ekologiczne certyfikowane, produkty naturalne, produkty tradycyjne oraz produkty zagraniczne.   Najlepszy ekologiczny i tradycyjny produkt polski dodatkowo został uhonorowany Pucharem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marka Sawickiego.

Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marka Sawickiego został przyznany dla:

Firmy Pasieka PUCER za produkt: Miód nektarowy lipowy z mazurskiej pasieki ekologicznej
 
W kategorii produkty ekologiczne certyfikowane:

Wyróżnienie zostało przyznane:
1.    Firmie CELIKO S.A. za produkt Frupp BIO,
2.    Firmie EKONUTA za Produkt Tłoczony sok jabłkowy ze starych odmian jabłoni.
Złoty medal został przyznany:
1.    Firmie Handlowo Produkcyjna Cezary Lompart za produkt : Kasza Gryczana Instant BIO
2.    Firmie Pasieka PUCER za produkt: Miód nektarowy lipowy z mazurskiej pasieki ekologicznej
 
W kategorii produkt naturalny niecertyfikowane

Wyróżnienie zostało przyznane:
1.    Firmie Specjały Spod Strzechy – za produkt : Ocet z Kwiatów Bzu Czarnego
Złoty medal został przyznany:
1.    Firmie Zakład Produkcji Spożywczej Stefan Skwierawski za produkt : SOS CUMBERLAND 250g

W kategorii produkt tradycyjny
Wyróżnienie nie zostało przyznane.
Złoty medal został przyznany:
1.    Firmie SMAK DZIECIŃSTWA – Agnieszka Zamojska za produkt: KWAS MIODOWY
 
W kategorii produkt zagraniczny
Wyróżnienie zostało przyznane:
1.    Firmie JULEKO Bogumiła Krzycka za produkt CZARNY CZOSNEK Bio 50g
Złoty medal został przyznany:
1.    Firmie BIO PLANET S.A. za produkt MUS z MANGO (75% owoców) BIO 250g ALLOS
2.    Firmie ARTISZOK Adam Grabowski za produkt VIVO BAR – Chocolate Heaven – czekoladowy baton proteinowy