Warzywne nowości Nickerson-Zwaan dla przemysłu

Ofertę odmian przeznaczonych dla przemysłu przygotowała i zaprezentowała podczas spotkania 2 lutego w Warce firma Nickerson-Zwaan. Bogata gama odmian warzyw na świeży rynek i do przetwórstwa odejmowała kukurydzę cukrową, fasolę szparagową, fasole zielono- i żółtostrąkowe, fasolę karłową, kapusty głowiaste białe i czerwone, kalafiory i brukselkę, cebule, pory, marchew, pasternak oraz pomidory. Uzupełnieniem prezentacji była oferta środków ochrony roślin firmy BASF oraz nawozów firmy Tradecorp.

Nickerson-Zwaan działa na polskim rynku od 1998 roku. Oferuje nasiona firmy Nickerson-Zwaan b.v., Vilmorin S.A. – najstarszej firmy nasiennej na świecie, powstałej w 1743 roku oraz firmy Hazera Genetics Ltd. specjalizującej się w produkcji nasion warzyw pod osłony. Reprezentacja właśnie trzech marek w Polsce daje tak bogatą ofertę. Firmę oraz całą korporację Limagrain zaprezentowała i przybliżyła Renata Jankowska, nowy dyrektor Nickerson-Zwaan Polska.

Rynek odbiorców warzyw stale wzrasta, nie tylko w naszym kraju. Wielkość spożycia w poszczególnych sektorach jest zróżnicowana, co związane jest w równym stopniu z tradycja, przyzwyczajeniami konsumentów, jak też rozwojem przetwórstwa. Główni odbiorcy to nadal świeży rynek, w Polsce stanowi on 88% spożycia warzyw, we Włoszech 79%, 61% we Francji a w USA już tylko 43%. Kolejny sektor to warzywa mrożone. Rynek Polski to tylko 4% warzyw mrożonych, podczas gdy w USA stanowi on 28%, we Włoszech 14%, a we Francji 16%.

Przedstawiciele firmy zaprezentowali sporo nowości na nadchodzący sezon ale też przypomnieli o tych odmianach, które już z powodzeniem funkcjonują na rynku i znajdują uznanie zarówno wśród producentów, jak i zakładów przetwórczych. Ofertę odmian fasoli i kukurydzy cukrowej przedstawiła Małgorzata Zadura. Wśród nowości fasoli polecanych dla przemysłu warto zwrócić uwagę na dwie odmiany fasoli szparagowej, tj. Caprica i Puncher, idealne do zbioru kombajnowego, gdyż strąki dojrzewają jednocześnie na całej roślinie. Nową odmianą kukurydzy cukrowej jest Mercato, polecana na najwcześniejsze wysiewy, o wysokim plonie i dużej wydajności ziarna.

Warzywa kapustne, cebule i marchew zaprezentowali Adam Prabucki i Wiesław Jakubowski. Komercyjne odmiany kapusty białej głowiastej to odporne na wciornastka odmiany Gilson F1, polecany na gołąbki i surówki typu Coleslaw oraz Strukton F1 – idealna do kwaszenia ze względu na dużą zawartość witaminy C.
– Przemysłową odmianą kapust czerwonych jest Rovite F1. Jest to podstawowa odmiana na rynek europejski do przetwórstwa, przetestowana już w Polsce. Polecana jest z siewu bezpośredniego do gruntu. Odmiana jest bardzo tolerancyjna na nekrozy wewnętrzne, nie zmienia barwy po pasteryzacji – informował Adam Prabucki.

Kalafior Seoul F1 to odmiana na zbiór wrześniowy, dająca 10% wyższy wagowo plon niż inne odmiany. Bardzo białe róże przejrzewają powoli, ale odmiana nie nadaje się do produkcji całorocznej. Dużą popularnością cieszy się w rejonie południowo-wschodniej Polski. Silnym wigorem charakteryzuje się odmiana kalafiora Boris F1, polecany na zbiór wrzesień-październik. Bardzo duże, ciężkie, białe róże nie wykazują tendencji do przebarwień antocyjanowych. Kolejna oferta wśród kapustnych to brukselka, której areał uprawy w naszym kraju wynosi ok. 1800 ha. Z tego 900 ha przeznaczane jest na mrożenie. Oferta dla przemysłu to odmiana Brolin F1 – najnowsza odmiana na zbiór jesienny. Cechuje się mniejszym zapotrzebowaniem na nawozy, zwłaszcza azot, od samego początku uprawy. Możliwy zbiór zarówno mechaniczny, jak i ręczny. Nieco późniejszą odmianą jest Bright F1, wykazująca bardzo dużą trwałość pozbiorczą.

Sztandarowy produkt firmy Nickerson-Zwaan to oczywiście cebule. Średniowczesną propozycją w typie Rijnsburger jest odmiana Centro F1 z nowej linii hodowlanej NZ. Zalety to bardzo silny system korzeniowy i plon wysokiej jakości. Idealna odmiana na plastry, ponieważ większość cebul ma jeden stożek wzrostu. Trochę wcześniejsza odmiana o bardzo silnym wzroście, do długiego przechowywania to Canto F1, a najnowsza propozycja w typie amerykańskim to odmiana Calado F1, która idealnie przechowuje się do maja. W sprzedaży jest już drugi rok, polecana jest do mrożenia.
– Ewenementem w typie amerykańskim jest odmiana ustalona Franzisco – typowa odmiana przemysłowa do mrożenia i suszenia ora krótkiego przechowywania. Dodajmy, że firma oferuje bardzo korzystną cenę zakupu! – zachęcał Adam Prabucki.

Najnowsza odmiana cebuli czerwonej to Retano F1 o bardzo szybko wybarwiających się łuskach wewnętrznych. Ma wysoki udział cebul o jednym stożku wzrostu i przeznaczona jest do długiego przechowywania. Odpornością na mączniaka rzekomego charakteryzuje się średnio wczesna odmiana Santero F1 – polecana do upraw ekologicznych.

Trzy propozycje marchwi to późna odmiana Flavio F1 (typ Flakke) polecana do produkcji przy ograniczonym zastosowaniu ochrony chemicznej (np. baby food), o intensywnym wzroście i zdrowej naci, odmiana w typie nantejskim Volcano F1 (VAC 42) – do produkcji soków, łatwa do kopania dzięki mocnej naci osadzonej na główce i odmiana o wysokiej zawartości betakarotenu Olimpo F1 (VAC 51) – wysoko plonująca, o krótkich, grubych korzeniach, polecana na mrożonki na kostki i słupki.

Pomidorową ofertę firmy przedstawiła Małgorzata Zadura: – Najnowszą średnio wczesną odmianą o bardzo dobrze wybarwionych czterokomorowych owocach jest NiZ 63-268 F1. Odmiana od dwóch lat daje bardzo dobre wyniki w testach. Owoce są twarde, wydłużone, o masie ok. 100-110 g.
Jak zauważył jeden z producentów uprawiających tę odmianę, w latach skrajnych pogodowo wykazuje wierność w plonowaniu i dobre wybarwienie owoców. Polecana jest na kostkę mrożoną.
Jedna z nowszych odmian w ofercie to Ghania F1 o silnym wigorze, polecana na świeży rynek i do przemysłu. – Odmiana być może nie zachwyca wczesnością, ale na pewno jakością i plonem owoców. Cechuje ją bardzo wysoka tolerancja na zarazę ziemniaka – dodała Małgorzata Zadura.
Wydłużony kształt owoców o masie do 120 g to odmiana Surya F1. Owoce nie miękną i można odpowiednio dostosować termin zbioru, rekomendowana jest na kostkę oraz przecier. Ostatnia nowość to Volna F1 (V119) – odmiana o silnym wigorze, polecane jest mniej roślin w rozsadzie. Jest łatwa do zbioru, owoce lekko odchodzą od szypułki.
Prezentację pomidorowej oferty podsumował jeden z producentów z rejonu Pudliszek: – Największy wigor wykazuje Ghania, bez pogłównego stosowania azotu, a owoce są wyjątkowo smaczne. Olga to bardzo małe nawożenie azotowe, bo i tak silnie rośnie. Surya to brak krzaka – odmiana rozkłada się na polu i czeka na zbiór, a Volna jest trochę mniej odporna na pękanie.

17-letni okres prac nad uzyskaniem nowej odmiany oraz krótką charakterystykę przemysłu przetwórczego w Europie Zachodniej przedstawił Marcel Raats z Nickerson-Zwaan Holandia.

Andrzej Zbroja zaprezentował ofertę nawozową firmy Tradecorp dla producentów warzyw, tj. polepszacz glebowy Humistar (płynny koncentrat kwasów humusowych i fulwowych) oraz nawozy dolistne Intake (kompleksowy stymulator wzrostu testowany w uprawach fasoli) i Drakar (nawóz typowo potasowy, do zastosowania w ostatnich fazach rozwojowych). Ciekawym produktem jest Nutricomplex – nawóz dolistny z mikroelementami, w postaci proszku do rozpuszczania w wodzie, oferowany w korzystnej cenie.

Prace nad rerejestracją preparatu Signum 33 WG oraz propozycje firmy BASF dla producentów warzyw omówił Waldemar Bernat. Fungicyd Signum 33 WG jest znany na rynku i będzie stosowany zapobiegawczo do ochrony kapusty głowiastej i pekińskiej, pomidorów, selerów, truskawek, wiśni, malin i porzeczek, a w uprawach cebuli na mączniaka rzekomego i alternariozę. – Preparat jest w trakcie rerejestracji a na półkach sklepowych powinien pojawić się na początku maja, jak zapewnił przedstawiciel BASF.
Środek grzybobójczy o działaniu kontaktowym to Rovlar Aquaflow, czyli nowa lepsza wersja preparatu Rovlar Flo 255 SC, zawierająca substancje antyspieniające, dyspersyjne i zgęszczające. Fungicyd ma rejestrację w uprawach kapusty głowiastej do ochrony przed czernią krzyżowych i szarą pleśnią.
– Na rynek wraca preparat Basagran 480 SL, jest już potwierdzenie z MRiRW – poinformował Waldemar Bernat. – Rejestracja obejmuje trzy gatunki, tj. fasolę, groch jadalny zielony i groch na suche nasiona oraz ziemniaki.