Warzywne nowości Nickerson-Zwaan dla przemysłu

0
1107

Ofertę odmian przeznaczonych dla przemysłu przygotowała i zaprezentowała podczas spotkania 2 lutego w Warce firma Nickerson-Zwaan. Bogata gama odmian warzyw na świeży rynek i do przetwórstwa odejmowała kukurydzę cukrową, fasolę szparagową, fasole zielono- i żółtostrąkowe, fasolę karłową, kapusty głowiaste białe i czerwone, kalafiory i brukselkę, cebule, pory, marchew, pasternak oraz pomidory. Uzupełnieniem prezentacji była oferta środków ochrony roślin firmy BASF oraz nawozów firmy Tradecorp.

Nickerson-Zwaan działa na polskim rynku od 1998 roku. Oferuje nasiona firmy Nickerson-Zwaan b.v., Vilmorin S.A. – najstarszej firmy nasiennej na świecie, powstałej w 1743 roku oraz firmy Hazera Genetics Ltd. specjalizującej się w produkcji nasion warzyw pod osłony. Reprezentacja właśnie trzech marek w Polsce daje tak bogatą ofertę. Firmę oraz całą korporację Limagrain zaprezentowała i przybliżyła Renata Jankowska, nowy dyrektor Nickerson-Zwaan Polska.

Rynek odbiorców warzyw stale wzrasta, nie tylko w naszym kraju. Wielkość spożycia w poszczególnych sektorach jest zróżnicowana, co związane jest w równym stopniu z tradycja, przyzwyczajeniami konsumentów, jak też rozwojem przetwórstwa. Główni odbiorcy to nadal świeży rynek, w Polsce stanowi on 88% spożycia warzyw, we Włoszech 79%, 61% we Francji a w USA już tylko 43%. Kolejny sektor to warzywa mrożone. Rynek Polski to tylko 4% warzyw mrożonych, podczas gdy w USA stanowi on 28%, we Włoszech 14%, a we Francji 16%.

Przedstawiciele firmy zaprezentowali sporo nowości na nadchodzący sezon ale też przypomnieli o tych odmianach, które już z powodzeniem funkcjonują na rynku i znajdują uznanie zarówno wśród producentów, jak i zakładów przetwórczych. Ofertę odmian fasoli i kukurydzy cukrowej przedstawiła Małgorzata Zadura. Wśród nowości fasoli polecanych dla przemysłu warto zwrócić uwagę na dwie odmiany fasoli szparagowej, tj. CapricaPuncher, idealne do zbioru kombajnowego, gdyż strąki dojrzewają jednocześnie na całej roślinie. Nową odmianą kukurydzy cukrowej jest Mercato, polecana na najwcześniejsze wysiewy, o wysokim plonie i dużej wydajności ziarna.

Warzywa kapustne, cebule i marchew zaprezentowali Adam Prabucki i Wiesław Jakubowski. Komercyjne odmiany kapusty białej głowiastej to odporne na wciornastka odmiany Gilson F1, polecany na gołąbki i surówki typu Coleslaw oraz Strukton F1 – idealna do kwaszenia ze względu na dużą zawartość witaminy C.
– Przemysłową odmianą kapust czerwonych jest Rovite F1. Jest to podstawowa odmiana na rynek europejski do przetwórstwa, przetestowana już w Polsce. Polecana jest z siewu bezpośredniego do gruntu. Odmiana jest bardzo tolerancyjna na nekrozy wewnętrzne, nie zmienia barwy po pasteryzacji – informował Adam Prabucki.

Kalafior Seoul F1 to odmiana na zbiór wrześniowy, dająca 10% wyższy wagowo plon niż inne odmiany. Bardzo białe róże przejrzewają powoli, ale odmiana nie nadaje się do produkcji całorocznej. Dużą popularnością cieszy się w rejonie południowo-wschodniej Polski. Silnym wigorem charakteryzuje się odmiana kalafiora Boris F1, polecany na zbiór wrzesień-październik. Bardzo duże, ciężkie, białe róże nie wykazują tendencji do przebarwień antocyjanowych. Kolejna oferta wśród kapustnych to brukselka, której areał uprawy w naszym kraju wynosi ok. 1800 ha. Z tego 900 ha przeznaczane jest na mrożenie. Oferta dla przemysłu to odmiana Brolin F1 – najnowsza odmiana na zbiór jesienny. Cechuje się mniejszym zapotrzebowaniem na nawozy, zwłaszcza azot, od samego początku uprawy. Możliwy zbiór zarówno mechaniczny, jak i ręczny. Nieco późniejszą odmianą jest Bright F1, wykazująca bardzo dużą trwałość pozbiorczą.

Sztandarowy produkt firmy Nickerson-Zwaan to oczywiście cebule. Średniowczesną propozycją w typie Rijnsburger jest odmiana Centro F1 z nowej linii hodowlanej NZ. Zalety to bardzo silny system korzeniowy i plon wysokiej jakości. Idealna odmiana na plastry, ponieważ większość cebul ma jeden stożek wzrostu. Trochę wcześniejsza odmiana o bardzo silnym wzroście, do długiego przechowywania to Canto F1, a najnowsza propozycja w typie amerykańskim to odmiana Calado F1, która idealnie przechowuje się do maja. W sprzedaży jest już drugi rok, polecana jest do mrożenia.
– Ewenementem w typie amerykańskim jest odmiana ustalona Franzisco – typowa odmiana przemysłowa do mrożenia i suszenia ora krótkiego przechowywania. Dodajmy, że firma oferuje bardzo korzystną cenę zakupu! – zachęcał Adam Prabucki.

Najnowsza odmiana cebuli czerwonej to Retano F1 o bardzo szybko wybarwiających się łuskach wewnętrznych. Ma wysoki udział cebul o jednym stożku wzrostu i przeznaczona jest do długiego przechowywania. Odpornością na mączniaka rzekomego charakteryzuje się średnio wczesna odmiana Santero F1 – polecana do upraw ekologicznych.

Trzy propozycje marchwi to późna odmiana Flavio F1 (typ Flakke) polecana do produkcji przy ograniczonym zastosowaniu ochrony chemicznej (np. baby food), o intensywnym wzroście i zdrowej naci, odmiana w typie nantejskim Volcano F1 (VAC 42) – do produkcji soków, łatwa do kopania dzięki mocnej naci osadzonej na główce i odmiana o wysokiej zawartości betakarotenu Olimpo F1 (VAC 51) – wysoko plonująca, o krótkich, grubych korzeniach, polecana na mrożonki na kostki i słupki.

Pomidorową ofertę firmy przedstawiła Małgorzata Zadura: – Najnowszą średnio wczesną odmianą o bardzo dobrze wybarwionych czterokomorowych owocach jest NiZ 63-268 F1. Odmiana od dwóch lat daje bardzo dobre wyniki w testach. Owoce są twarde, wydłużone, o masie ok. 100-110 g.
Jak zauważył jeden z producentów uprawiających tę odmianę, w latach skrajnych pogodowo wykazuje wierność w plonowaniu i dobre wybarwienie owoców. Polecana jest na kostkę mrożoną.
Jedna z nowszych odmian w ofercie to Ghania F1 o silnym wigorze, polecana na świeży rynek i do przemysłu. – Odmiana być może nie zachwyca wczesnością, ale na pewno jakością i plonem owoców. Cechuje ją bardzo wysoka tolerancja na zarazę ziemniaka – dodała Małgorzata Zadura.
Wydłużony kształt owoców o masie do 120 g to odmiana Surya F1. Owoce nie miękną i można odpowiednio dostosować termin zbioru, rekomendowana jest na kostkę oraz przecier. Ostatnia nowość to Volna F1 (V119) – odmiana o silnym wigorze, polecane jest mniej roślin w rozsadzie. Jest łatwa do zbioru, owoce lekko odchodzą od szypułki.
Prezentację pomidorowej oferty podsumował jeden z producentów z rejonu Pudliszek: – Największy wigor wykazuje Ghania, bez pogłównego stosowania azotu, a owoce są wyjątkowo smaczne. Olga to bardzo małe nawożenie azotowe, bo i tak silnie rośnie. Surya to brak krzaka – odmiana rozkłada się na polu i czeka na zbiór, a Volna jest trochę mniej odporna na pękanie.

17-letni okres prac nad uzyskaniem nowej odmiany oraz krótką charakterystykę przemysłu przetwórczego w Europie Zachodniej przedstawił Marcel Raats z Nickerson-Zwaan Holandia.

Andrzej Zbroja zaprezentował ofertę nawozową firmy Tradecorp dla producentów warzyw, tj. polepszacz glebowy Humistar (płynny koncentrat kwasów humusowych i fulwowych) oraz nawozy dolistne Intake (kompleksowy stymulator wzrostu testowany w uprawach fasoli) i Drakar (nawóz typowo potasowy, do zastosowania w ostatnich fazach rozwojowych). Ciekawym produktem jest Nutricomplex – nawóz dolistny z mikroelementami, w postaci proszku do rozpuszczania w wodzie, oferowany w korzystnej cenie.

Prace nad rerejestracją preparatu Signum 33 WG oraz propozycje firmy BASF dla producentów warzyw omówił Waldemar Bernat. Fungicyd Signum 33 WG jest znany na rynku i będzie stosowany zapobiegawczo do ochrony kapusty głowiastej i pekińskiej, pomidorów, selerów, truskawek, wiśni, malin i porzeczek, a w uprawach cebuli na mączniaka rzekomego i alternariozę. – Preparat jest w trakcie rerejestracji a na półkach sklepowych powinien pojawić się na początku maja, jak zapewnił przedstawiciel BASF.
Środek grzybobójczy o działaniu kontaktowym to Rovlar Aquaflow, czyli nowa lepsza wersja preparatu Rovlar Flo 255 SC, zawierająca substancje antyspieniające, dyspersyjne i zgęszczające. Fungicyd ma rejestrację w uprawach kapusty głowiastej do ochrony przed czernią krzyżowych i szarą pleśnią.
– Na rynek wraca preparat Basagran 480 SL, jest już potwierdzenie z MRiRW – poinformował Waldemar Bernat. – Rejestracja obejmuje trzy gatunki, tj. fasolę, groch jadalny zielony i groch na suche nasiona oraz ziemniaki.