Warzywa kapustne jako poplon

0
2262

Uprawa warzyw poplonowych przez wielu producentów postrzegana jest jako najlepszy sposób na zwiększenie dochodowości produkcji z jednostki powierzchni. Dwukrotny zbiór w ciągu jednego sezonu z tego samego pola, charakterystyczny jest szczególnie dla niewielkich gospodarstw.

Uprawy poplonowe najczęściej stosuje się po wczesnych warzywach lub ziemniakach. Nasadzenia rozpoczynają się po połowie czerwca, trwają przez cały lipiec, nawet do początków sierpnia. W tego typu uprawach doskonale sprawdzają się gatunki warzyw kapustnych – jak kapusta biała i pekińska, kalafior oraz brokuł, kluczowy dla sukcesu produkcji jest właściwy dobór odmiany.

Kapustę białą i pekińską z upraw poplonowych najczęściej przechowuje się dalej. Do najbardziej popularnych odmian kapusty białej należy Factor, o okresie wegetacji około 110 dni (od posadzenia do zbioru). Nasadzeń przeznaczonych do zbioru jesiennego należy zatem dokonywać najpóźniej w pierwszej dekadzie lipca. Główki dorastają wówczas do około 2,5 – 3 kg i idealnie się przechowują nawet do połowy kwietnia. Factor to odmiana o doskonałej strukturze wewnętrznej i smaku, poszukiwana przez handlowców i konsumentów. Doceniana jest również przez wielu producentów ze względu na znaną wszystkim elastyczność uprawy. Z wcześniejszych terminów nasadzeń używana jest również dla przetwórstwa.

Kapusta pekińska to chyba najbardziej popularny gatunek do tego typu produkcji. Uprawiana jest zarówno z rozsady, jak i z siewu bezpośredniego. Jest to jednak warzywo bardzo wymagające pod względem zapotrzebowania w wodę i wapń. Szybki wzrost latem sprawia, że rośliny wymagają intensywnego stosowania dodatkowego nawożenia dolistnego nawozami wapniowymi, na przykład saletrą wapniową. Te zabiegi chronią rośliny przed zaburzeniami fizjologicznymi zwanymi tipburnem, wpływają na lepszą zdrowotność roślin, dzięki lepszemu dokarmieniu, oraz na kondycję podczas wzrostu oraz przechowania.
Przechowanie kapusty pekińskiej jest krótsze niż białej, ale w komorach z kontrolowaną atmosferą wielu producentów przechowuje ją nawet do kwietnia. Producenci najchętniej wybierają odmiany zachowujące zieloną barwę liści. Taki produkt bardzo łatwo sprzedaje się wiosną i osiąga wyższe ceny. Oczekiwania te spełnia odmiana Suprin. Wyjątkowy, zielony kolor po wyjęciu z chłodni to jedna z wielu zalet tej kapusty. Ważną cechą, dostrzeganą przez gospodynie domowe, jest mały udział nerwu głównego w stosunku do blaszki liściowej. Sprawia to, że udział części jadalnej jest większy niż u innych odmian. Dla rolników bardzo ważna jest wysoka zdrowotność, zarówno w polu, jak i po przechowaniu. Straty po wyjęciu z komór przechowalniczych i obraniu są o kilka procent niższe niż u wielu popularnych odmian. Bardzo ważna jest również łatwość obierania kapust odmiany Suprin, pozwalająca na przygotowanie dużych partii towaru w krótkim czasie – oszczędza to znacznie koszty pracy.

Polecamy również uprawę kalafiora na poplon. W drugiej połowie lipca, z powodzeniem możemy wysadzić w pole odmianę Korlanu. Jest to odmiana dojrzewająca po około 75-80 dniach wegetacji. Kluczowe jest jednak to, iż nie ma ona zbytniej tendencji do przedłużania okresu wegetacji. W okresach jesiennych chłodów wiele odmian wydłuża okres wzrostu o nawet kilkanaście dni, w przypadku Korlanu jest to maksymalnie kilka dni. Ta zaleta to na pewno zbiór wysokiej jakości róż, nawet przy późnych nasadzeniach. Nasadzenia kalafiora możemy zakończyć odmianą Bruce o okresie wzrostu około 65-70 dni lub Brunel, którego możemy posadzić nawet w połowie sierpnia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności