Nowa piramida zdrowego żywienia zakłada, że owoce i warzywa powinny być najważniejsze w codziennym żywieniu człowieka. Jest to szansa dla rolników na zwiększenie sprzedaży świeżych owoców i warzyw.
Owoce i warzywa zajmują pierwsze miejsce w nowej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej ogłoszonej niedawno przez Instytut Żywności i Żywienia. Ta nowa różni się znacznie od swojej poprzedniczki z 2009 roku. Zmiany są wyrazem postępu w medycynie i naukach o żywieniu człowieka.
W porównaniu do wcześniejszej, w aktualnej piramidzie żywieniowej, owoce i warzywa awansowały na pierwsze miejsce, spychając produkty zbożowe na drugie miejsce. Zaraz za nimi jest mleko i jego przetwory, na czwartym miejscu ryby oraz mięso, a na samym szczycie piramidy widnieją tłuszcze i cukier. Warto podkreślić, że uzupełnieniem zróżnicowanej i dobrze zbilansowanej diety jest aktywność fizyczna – bardzo ważna dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji organizmu.
Warzywa i owoce powinny być podstawą żywienia człowieka. Dostarczają one wielu bezcennych składników i w istotny sposób zmniejszają zachorowalność oraz umieralność na choroby układu krążenia, cukrzycę czy nowotwory. Powinniśmy spożywać je jak najczęściej i w jak największej ilości. Produkty z tej grupy powinny stanowić co najmniej połowę tego, co spożywamy. Najlepiej w proporcjach – ¾ warzyw, ¼ owoców.
Najlepiej jest spożywać jak najwięcej zielonych warzyw. W tej grupie na dużą uwagę zasługują brokuły. Są one bogate w witaminy (C, z grupy B, PP) i składniki mineralne – magnez, żelazo, sód, potas, wapń, fosfor czy chlor. – Zachęcamy wszystkich konsumentów do stosowania się do zaleceń nowej Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej oraz do częstszego spożycia brokułów. Te niezwykle cenne warzywa mogą stanowić ważny składnik diety każdego Polaka, a ich zastosowanie w polskiej kuchni jest naprawdę bardzo szerokie – przekonuje prezes Stowarzyszenia Promocji Brokuła Michał Groblewski.
Warto wykorzystać fakt, że to właśnie owoce i warzywa powinny być najważniejszymi składnikami naszej diety. Polscy rolnicy mają więc szansę wykorzystać tę wiedzę do promocji swoich produktów, a z drugiej strony promocja nowej piramidy żywieniowej może pozytywnie wpłynąć na popyt w naszym kraju.
Instytut Żywności i Żywienia wraz z Piramidą przedstawił zasady zdrowego żywienia. Są wśród nich: regularne spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia, duże ilości warzyw i owoców w diecie, konsumpcja zbożowych produktów pełnoziarnistych i co najmniej 2 szklanek mleka dziennie, ograniczone spożycie mięsa czerwonego na rzecz ryb, zastąpienie tłuszczów zwierzęcych olejami roślinnymi. Dietetycy radzą, aby unikać cukru, soli i alkoholu. Polecają za to picie co najmniej 1,5 litra wody dziennie i aktywność fizyczną. Nasze posiłki powinny być zróżnicowane, dostosowane do trybu życia i kondycji organizmu.
Źródło: Stowarzyszenie Promocji Brokuła