Warzywa i owoce inwestycją na lata…

… w nasze zdrowie – często nie zdajemy sobie sprawy, jak ważne jest to, co jemy. A nawet jeśli wiemy, to nie zawsze się do tego stosujemy. Warto jednak regularnie wprowadzać do jadłospisu owoce i warzywa. I to najlepiej w ilości pół kilograma dziennie!

Owoce i warzywa są cennym źródłem substancji, których organizm nie może zmagazynować ani samodzielnie wytworzyć. Dlatego tak ważne jest spożywanie odpowiednich produktów, aby je organizmowi dostarczyć. Mowa tu przede wszystkim o pięciu porcjach owoców i warzyw dziennie, z których jedną porcję może stanowić sok lub mus. Pozwala to dostarczyć organizmowi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania antyoksydanty i witaminy.

Do poprawy pod tym względem jest całkiem sporo – tylko 44,3% Polaków stosuje się do zaleceń ekspertów i spożywa owoce dwa lub trzy razy dziennie. Rekomendowane cztery do pięciu porcji warzyw dziennie spożywa jedynie 6,7% badanych.

Nauka dostarcza coraz więcej dowodów potwierdzających korzystny wpływ owoców i warzyw na nasz organizm. Spożywanie minimum ich pięciu porcji dziennie pozwala przyczynić się do skutecznej profilaktyki wielu chorób. Wszystko za sprawą składników odżywczych oraz antyoksydantów zawartych w owocach i warzywach, które są również cennym źródłem błonnika pokarmowego, wielu witamin (np. C czy K), składników mineralnych oraz licznych substancji bioaktywnych, mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Składniki odżywcze zawarte w owocach i warzywach, opóźniają procesy starzenia komórek i przyspieszają ich regenerację, przez co poprawia się wygląd cery i włosów, a także ogólne samopoczucie. Według ekspertów, jedną porcję owoców lub warzyw może stanowić sok lub mus, które są produktami w 100% naturalnymi, a ich wartość odżywcza jest zbliżona do wartości odżywczej świeżych owoców i warzyw. Wystarczy zatem urozmaicić jadłospis i do śniadania wypić szklankę ulubionego soku owocowego, owocowo-warzywnego lub warzywnego, albo zabrać ze sobą do pracy czy szkoły, bogaty w błonnik mus.

Sposobem na wzbogacenie swojej diety w zdrowe składniki jest jedzenie warzyw i owoców. Jeśli zalecane minimum, czyli pół kilograma tych produktów dziennie staje się problemem, z pomocą przychodzą musy i soki, które są najprostszą i również niezwykle wartościową przekąską, która zarówno zmniejsza poczucie głodu, jak i odżywia organizm – mówi dietetyk, Agata Ziemnicka-Łaska

Życie w ciągłym pośpiechu, przekłada się na jakość spożywanych posiłków. W dużej mierze stan naszego zdrowia zależy od naszych własnych wyborów. Dlatego należy przywiązywać szczególną uwagę do wyboru posiłku, by był on w pełni wartościowy i miał korzystny wpłwy na zdrowie. Dlatego też, zamiast niezdrowej przekąski, wybierajmy pożywny, obfity w owoce i warzywa posiłek, uzupełniając go dodatkowo szklanką ulubionego soku.

Renata Struzik, źródło: KUPS