Grudniowe ceny skupu większości warzyw zanotowały wzrost w porównaniu z listopadem 2012 r. Na rynku produktów świeżych o 27% podrożały pomidory szklarniowe, o 12% buraki oraz marchew i pieczarki. Niższe były ceny kapusty białej (o 10%) i cebuli (o 6%).
Zakłady przetwórcze oferowały wyższą cenę za kapustę białą (o 21%) i cebulę obieraną (o 6%). Nie zmieniły się ceny marchwi na kostkę i buraków.
Ceny ziemniaków na eksport wzrosły o 41%, cebuli o 16%, selerów o 13%. Firmy zajmujące się eksportem podniosły też ceny buraków, kapusty czerwonej, białej i pekińskiej.
Podwyżki w handlu hurtowym najbardziej dotknęły pomidory spod osłon (o 37%) i ogórki spod osłon (o 20%), a w mniejszym stopniu buraki, cebulę, kapustę białą i marchew.
Oprac. EG