fbpx

Warunki pracy w rolnictwie i BHP

 „ASAP Akademia” – kompleksowy kurs online rolnictwa zrównoważonego wzbogacił się właśnie o 7 nowych lekcji z dwóch obszarów poświęconych warunkom pracy i bezpieczeństwu pracowników zatrudnionych przy pracach rolnych.

Nowe lekcje powstały we współpracy ekspertów Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” i OSI Food Solutions Poland. Praca w rolnictwie, poza wymaganiami prawa pracy i norm BHP, wiąże się z szeregiem uwarunkowań charakterystycznych dla tego sektora, takimi jak praca przy obsłudze specjalistycznych urządzeń i maszyn, zatrudnianie pracowników sezonowych, w tym obcokrajowców, czy koniecznością zachowania szczególnych zasad bezpieczeństwa i środków ochrony osobistej.

Obszar „Kształtowanie prawidłowych warunków pracy” obejmuje zagadnienia dotyczące ustalania warunków pracy i wynagradzania, w tym zatrudniania młodocianych, właściwą realizację praw pracowników czy zapobieganie dyskryminacji. Autorzy poświęcili także dużo uwagi takim kwestiom jak ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych w wyniku wykonywanej pracy, znaczeniu ubezpieczenia zdrowotnego oraz edukacji i motywowaniu pracowników.

„BHP” to obszar obejmujący 4 lekcje, których głównym celem jest przybliżenie podstaw prawnych i znaczenia profilaktyki, w tym dokonania właściwej oceny ryzyka na poszczególnych stanowiskach i zasadom dopuszczenia do pracy oraz procedurom postępowania w razie wypadku. Działaniom zwiększającym bezpieczeństwo w miejscu pracy poświęcono oddzielną lekcję, która wskazuje na takie elementy jak szkolenia, w tym z udzielania pierwszej pomocy, zapewnienie odzieży i wyposażenia roboczego i ochronnego oraz omawia optymalizację procesów produkcyjnych, których celem jest obniżenie ryzyka wystąpienia wypadków.

– Warunki pracy w rolnictwie różnią się znacząco, w zależności od charakteru gospodarstwa i jego specjalizacji. Oznacza to, że każdy przedsiębiorca musi dostosować zasady pracy i bezpieczeństwa do lokalnych warunków, obiektów i związanego z tym zakresu prac w tym stosowanych narzędzi, maszyn, urządzeń, budynków czy czasu pracy − mówi Marcin Sokołowski, Menedżer ds. Jakości i Zrównoważonego Rozwoju Surowca z OSI Food Solutions Poland.

– Stworzyliśmy platformę edukacyjną, która każdemu zainteresowanemu pozwala zwiększyć kompetencje w zakresie rolnictwa zrównoważonego, które łączy cele środowiskowe, społeczne i ekonomiczne. Każda z lekcji została opracowana na bazie „Przewodnika Rolnictwa Zrównoważonego ASAP”, powstałego przy współudziale czołowych polskich specjalistów z wielu dziedzin nauk rolniczych, społecznych i ekonomicznych. Korzystanie jest bezpłatne  – dodała Małgorzata Bojańczyk,

 

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.