Otrzymywana z prosa kasza jaglana ma duże właściwości odżywcze, należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych. Zawiera bardzo dużo białka, witamin z grupy B, lecytynę oraz cenne minerały. Proso jest bogate w fosfor, żelazo, fluor i witaminę A, dzięki czemu przyczynia się do usuwania oznak zmęczenia umysłowego, depresji i anemii.
Proso nie zawiera glutenu, mogą go spożywać dzieci, osoby na diecie lekkostrawnej i bezglutenowej. Kasza jaglana jako jedyna z kasz jest zasadotwórcza, korzystnie wpływa na układ oddechowy i śledzionę. Zawiera także cenną krzemionkę, rzadko występującą w produktach zbożowych. Wpływa ona korzystnie na włosy, paznokcie i skórę, a leczniczo ma zbawienny wpływ na stawy. Kasza jest szczególnie zalecana osobom z anemią i żyjącym w ciągłym stresie. Mąka z prosa jest uboga w gluten i nie nadaje się do wypieków, może wzbogacać jednak zupy i różne potrawy, począwszy od słodkich (z owocami, bakaliami itp.) aż do pikantnych. Dobrze sprawdza się jako dodatek do obiadów, dań z mięs, zup i kleików. Może być też dodawane do pieczywa. Niepowtarzalny smak kaszy jaglanej jest znakomitym urozmaiceniem codziennej diety. Warto wiedzieć, że kaszę jaglaną najlepiej gotować w wodzie wymieszanej pół na pół z mlekiem, gdyż wtedy zyskuje delikatniejszy smak.