Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju oraz Polskie Stowarzyszenie Producentów Margaryny przyjęły stanowisko, w którym opowiadają się za podawaniem na etykietach olejów i margaryn informacji o ich wartości spożywczej w przeliczeniu na jedną porcję (1 łyżkę stołową) zamiast podawania informacji o wartości odżywczej w przeliczeniu na 100 ml lub 100 g produktu (jak przewidują przygotowywane przepisy unijne).
Jest to zgodne z pożądaną i oczekiwaną przez klientów formą prezentacji informacji m.in. o wartości kalorycznej w przeliczeniu na jedną porcję. Jako wzorcową porcję Stowarzyszenia proponują łyżkę stołową”. Taka informacja zamieszczona w głównym polu widzenia, na przedzie opakowania, będzie w największym stopniu zrozumiała dla konsumenta.
Innym zagadnieniem wymagającym rozstrzygnięcia jest możliwość uwzględniania w tabeli wartości odżywczych jedynie najważniejszych składników odżywczych. W celu przekazania konsumentowi rzetelnej informacji w możliwie jak najbardziej przystępnej i prostej formie. Zdaniem PSPO oraz PSPM w przypadku produktów tłuszczowych pochodzenia roślinnego niezbędne staje się przygotowanie ram prawnych, które pozwolą producentom na zamieszczenie szczegółowych informacji o różnych kwasach tłuszczowych zawartych w produkcie, zwłaszcza o szczególnie wartościowych ze względów prozdrowotnych kwasach omega-3.
“