Wartość nawozowa słomy rzepaku – źródło składników odżywczych i próchnicy

Po żniwach pozostaje na polu przeciętnie do 6 t/ha słomy rzepakowej. Poza tym pozostaje 3-4  t/ha innych resztek pożniwnych. 

reklama
Baner Mandam

Zanim przejdę do właściwego tematu, zwracam uwagę, iż podstawowym celem uprawy roli jest uzyskanie, a następnie utrzymanie w optymalnym stanie, trzech podstawowych właściwości gleby:

  • fizycznych, czyli gruzełkowatej struktury, optymalizującej stosunki wodno-powietrzne,
  • chemicznych, czyli optymalnego odczynu i zasobności w makro- i mikroelementy oraz związki próchniczne,
  • biologicznych, polegających na stworzeniu korzystnych warunków do namnażania i aktywności pożytecznych mikroorganizmów (bakterii, grzybów, promieniowców) oraz dżdżownic.

Właściwości te wzajemnie zazębiają się i są w dużym stopniu zależne od siebie. Niemniej po ich spełnieniu, gleba staje się żyzna i urodzajna, dzięki czemu uzyskiwane plony są w mniejszym stopniu  zależne od przebiegu pogody.

reklama
Baner halvetic
reklama
Baner agrihandler

Resztki pożniwne użyźniają glebę

By uzyskać zamierzony cel, konieczne jest między innymi, utrzymanie dodatniego bilansu substancji organicznej w glebie, z której tworzą się związki próchniczne.

W wielu gospodarstwach, zwłaszcza bez inwentarzowych, bilans ten poprawiany jest głównie poprzez umiejętne zagospodarowanie resztek pożniwnych, czyli słomy zbóż i rzepaku. Są one często jedyną substancją organiczną wnoszoną do gleby, zastępując w znacznym stopniu nawozy naturalne (obornik lub gnojowicę).

Przeciętnie po żniwach pozostaje na polu do 6 t/ha słomy rzepakowej, zależnie od warunków glebowych, prowadzonej agrotechniki, w tym nawożenia, odmiany, wysokości cięcia i wielu innych czynników. Poza tym pozostaje 3-4  t/ha innych resztek pożniwnych, głównie w postaci ścierni i korzeni. Niekiedy także wyrosłe z osypanych nasion, samosiewy rzepaku i chwasty.

Źródło makro- i mikroelementów

Po mikrobiologicznej mineralizacji resztek pożniwnych (przeciętnie w okresie 6-8 miesięcy), gleba zasilana jest we wszystkie podstawowe makro- i mikroelementy, wykorzystywane następnie przez uprawiane rośliny w kolejnym roku. Oczywiście składniki te zostały wcześniej pobrane z gleby, a więc nie zasilają jej dodatkowo. Z makroelementów najwięcej pozostaje potasu, a następnie wapnia i azotu, zaś z mikroelementów: żelaza, manganu i cynku.

Zawartość azotu w resztkach pożniwnych rzepaku jest bardzo rozbieżna (+/- 30 proc.), zależna głównie od ich biomasy, zawartości w glebie i dawek w nawozach. Podobnie jest z zawartością mikroelementów, zwłaszcza manganu i żelaza.

Ich zawartość zależna jest z kolei w dużym stopniu od pH gleby.  Wraz ze spadkiem pH wzrasta koncentracja przyswajalnych form Mn i Fe w glebie, co przekłada się na ich zawartość w resztkach pożniwnych.

Próchnica z resztek pożniwnych

Wartość nawozowa resztek pożniwnych rzepaku, w tym głównie słomy, oceniana jest także pod kątem wniesienia znacznej ilości substancji organicznej. W wyniku innego mikrobiologicznego procesu – humifikacji, powstają z niej w następstwie wielu przemian związki próchniczne.

Przyorane lub wymieszane z glebą, a także pozostawione na powierzchni, resztki pożniwne rzepaku w znacznym stopniu poprawiają ten bilans, użyźniając glebę w kolejnych 2-3 latach, a więc podobnie jak obornik, w dawce do 15 t/ha.

W jeszcze większym stopniu można poprawić ten bilans pozostawiając, a następnie mieszając z glebą samosiewy rzepaku. Jednak niesie to za sobą wiele negatywnych następstw, o czym wspominałem we wcześniejszych artykułach.

Czy podać azot i wapno na słomę rzepaku

Na słomę i inne resztki pożniwne rzepaku (w odróżnieniu od zbóż), nie ma na ogół potrzeby stosowania nawozów azotowych, by prawidłowo przebiegał proces ich mineralizacji i humifikacji.

Niemniej  przy widocznych wizualnych objawach jego niedoboru, np. na samosiewach, można wysiać do 40 kg/ha N.

Natomiast na glebach kwaśnych wskazany byłby w tym celu, wysiew nawozów wapniowych węglanowych, w dawce od 0,5 do 3 t/ha, w przeliczeniu na CaO, w zależności od stopnia zakwaszenia i kategorii agronomicznej gleby.

Przeciętne ilości makro- (w kg) i mikroelementów (w g) po mineralizacji słomy oraz ścierni  i korzeni rzepaku ozimego

reklama
Baner Bayer Dekalb

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI