30 maja obchodziliśmy Światowy Dzień Soku. Jak pokazują dane rynkowe, Polacy wypijają dziś mniej niż 1/3 szklanki soku dziennie, a dla zachowania prawidłowej diety powinniśmy pić znacznie więcej. Szklanka soku może bowiem z powodzeniem zastąpić jedną z pięciu zalecanych przez dietetyków porcji warzyw i owoców.
– Soki z owoców i warzyw to bogate źródło witamin, błonnika, soli mineralnych i karotenoidów. Pijąc soki wspieramy funkcjonowanie naszego systemu immunologicznego, spowalniamy procesy starzenia, regulujemy pracę układu pokarmowego i gospodarkę wodną organizmu. Szklanką soku z owoców lub warzyw można wzbogacić wybrany posiłek np. śniadanie lub obiad. Dzięki temu uzupełnimy naszą codzienną dietę o niezbędną porcję witamin i składników odżywczych – informuje dr n. med. Agnieszka Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Soki pijemy przeważnie pomiędzy posiłkami (75%) i w czasie spędzanym poza domem, (ponad 63%), ale także, jako dodatek do posiłków (30-50%). Zdaniem polskich respondentów, soki owocowe i warzywne charakteryzują się nie tylko dobrym smakiem (85%), ale także pozytywnym wpływem na zdrowie dzieci oraz pozostałych członków rodziny (77%).
Najwięcej soków 100% piją Niemcy, Szwedzi, Norwedzy oraz Finowie, a najmniej m.in. Rumuni, Słowacy, Czesi oraz Litwini. Jednak w żadnym z krajów UE średnie dzienne spożycie soków nie stanowiło zalecanej porcji, czyli 200 ml soku dziennie. O tym, jak to zmienić, dyskutowali niedawno specjaliści ds. żywienia podczas międzynarodowego panelu eksperckiego zorganizowanego w ramach kampanii „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie”.
Kampania „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie” jest finansowana z budżetu Unii Europejskiej, Rzeczypospolitej Polskiej oraz ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, stanowiących wkład własny Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.
KUPS jest organizacją branżową zrzeszającą producentów soków oraz inne podmioty bezpośrednio współpracujące z branżą sokowniczą. Już od 1993 roku reprezentuje branże w inicjatywach krajowych i unijnych. Współpracuje z instytucjami naukowymi, laboratoriami badawczymi oraz z krajowymi i międzynarodowymi organizacjami branżowymi. Działa również w interesie konsumentów, poprzez powołany Dobrowolny System Kontroli soków i nektarów (DSK), dokładając wszelkich starań w celu stałego zapewnienia wysokiej jakości produktów sokowniczych. Dodatkowo w swojej działalności KUPS realizuje szereg działań promocyjno-edukacyjnych, propagując prawidłowe nawyki żywieniowe, w tym ideę 5 porcji warzyw i owoców, gdzie jedną z porcji może być szklanka soku.