fbpx

Wapń nie jest pobierany, gdy jest sucho. Stosuj dokarmianie wapniem

W niektórych uprawach obserwujemy choroby fizjologiczne spowodowane niedoborem wapnia. W takim przypadku powinniśmy roślinom podać wapń przez liście.

Baner Kuhn

Znaczenie wapnia w roślinie

W niektórych uprawach obserwuje się choroby fizjologiczne spowodowane niedoborem wapnia (Ca). Powodem są trudności w jego pobieraniu, głównie z gleb kwaśnych oraz w okresach suszy, jak też utrudnionego przemieszczania w roślinie, zwłaszcza do tworzących się owoców.

Podstawowe funkcje fizjologiczne Ca polegają na stabilizacji ścian i błon komórkowych. Poza tym odpowiada on za niektóre procesy enzymatyczne, np. przemiany cukrów. Jest też niezbędny przy podziałach komórek oraz opóźnia procesy starzenia i opadania liści.

Oznaki niedoboru wapnia występują na najmłodszych liściach, a głównie owocach. Poza tym przy jego niedoborze gorzej wykształcają się korzenie, zwłaszcza włośnikowe, które śluzowacieją i zamierają.

Wysoka zawartość Ca w komórkach roślinnych zmniejsza podatność roślin na wyleganie i uodparnia rośliny na choroby grzybowe. Poza tym zwiększa jędrność owoców, co korzystnie oddziałuje na ich smak oraz ułatwia transport i przechowywanie.

Baner Kioti
SDF baner

Wapń można też dostarczać dolistnie

Do chorób fizjologicznych powodowanych niedoborem Ca należą: sucha zgnilizna wierzchołkowa owoców pomidora i papryki (suchy sczerniały wierzchołek), gorzka plamistość podskórna jabłek, szklistość miąższu jabłek, pękanie owoców wiśni i czereśni, brunatnienie brzegów liści kapusty pekińskiej (tip burn), rzadziej rzepaku (młode liście), również w postaci zwisających (zwiędłych), kwiatostanów: rzepaku, gorczycy i słonecznika.

Duże ilości Ca pobierają rośliny z rodziny kapustowatych, w tym kapusta pekińska i głowiasta biała (późne odmiany) oraz rzepak, a także rośliny strączkowe i dynia.

Przy widocznych objawach niedoboru Ca bądź, gdy występowały one w latach poprzednich, wskazane jest dolistne dokarmianie roślin nawozami z podwyższoną zawartością Ca.

Oprysk dolistny zaleca się kilkukrotnie w okresie wegetacji roślin, a zwłaszcza przed i w okresie tworzenia organów generatywnych oraz dojrzewania owoców. Na ogół dolistnych nawozów wapniowych nie zaleca się mieszać z innymi agrochemikaliami.

Większość naszych gleb zawiera wystarczającą ilość wapnia (Ca) dla pokrycia potrzeb pokarmowych roślin. Konieczność ich wapnowania wynika z potrzeby zmiany odczynu (pH), niezbędnego dla poprawy właściwości gleb. Stąd w rolnictwie wyznaje się zasadę, iż „wapniem nawozimy glebę, a nie roślinę”.

Właściwy odczyn jest podstawą tworzenia struktury gruzełkowatej gleb mineralnych, gdyż Ca i próchnica są lepiszczem tworzącym gruzełki gleby. Dominujący w krajowych realiach, kwaśny odczyn gleb jest często główną przyczyną uniemożliwiającą uzyskiwanie wysokich plonów.

Optymalny zakres pH dla gleb i roślin

Optymalne zakresy pH uzależnione są od zwięzłości gleby. Na glebach bardzo lekkich, wykazujących z natury niskie pH (5,1-5,5), zalecane są rośliny tolerancyjne na kwaśny odczyn, głównie: żyto, owies, łubin żółty i seradela.

Mniej wrażliwe na niższe pH (w zakresie 5,6-6) jest też pszenżyto, gryka, kukurydza, ziemniaki, len, tytoń Virginia, łubin wąskolistny, komonica, koniczyna biała.

Największe wymagania pod tym względem mają rośliny o dużych wymaganiach glebowych, uprawianych na średnich i zwięzłych glebach, gdzie optymalny zakres pH mieści się w przedziale 6,1-7,2.

Na takich glebach i w tym zakresie odczynu, zaleca się uprawę jęczmienia, pszenicy, buraków, rzepaku, grochu, fasoli, bobiku, koniczyny czerwonej, lucerny, chmielu, konopi, a także (w zakresie pH 6,1-6,6) tytoni ciemnych i Burley.

Generalnie przyjmuje się, że optymalny zakres odczynu dla większości roślin mieści się w przedziale pH 5,6–7,2 czyli od lekko kwaśnego do obojętnego. W tym zakresie pH jest też najlepsza przyswajalność większości składników.

Zalety stosowania nawozów wapniowych

  • Ca odkwasza glebę i umożliwia uzyskanie optymalnego dla wzrostu roślin odczynu i stabilnej gruzełkowatej struktury,
  • wapnowanie gleb kwaśnych zwiększa przyswajalność większości składników pokarmowych z gleby, zwłaszcza makroelementów,
  • Ca ogranicza dostępność z gleb, niepożądanych dla roślin metali ciężkich, głównie kadmu i ołowiu, jak też toksyczne działanie wolnych związków glinu, który uszkadza strefę włośnikową korzeni, co utrudnia pobieranie wody i składników pokarmowych,
  • Ca osłabia zakwaszający wpływ stosowanych nawozów mineralnych, zwłaszcza azotowych (siarczanu amonu, mocznika, saletry amonowej, RSM),
  • Ca ułatwia uprawę gleb zwięzłych, które stają się luźniejsze i wcześniej obsychają wiosną. Z kolei na glebach lżejszych próchnica i regularnie wapnowanie, zwiększa pojemność wodną i kompleks sorpcyjny gleb, co przeciwdziała wymywaniu składników.
Baner McHale
baner forum profi
Baner Kuhn

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najpopularniejsze posty

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.