Walcz z infekcjami roślin stosując siarkę

fot. M. S. Brodowska

W okresie jesienno-zimowym, zwłaszcza przy dużych wahaniach temperatur, rośliny narażone są na szereg infekcji chorobowych. Aby ograniczyć ich występowanie i jednocześnie zwiększyć naturalną odporność niezbędne jest odpowiednie zaopatrzenie roślin w siarkę.

Mineralne żywienie roślin stanowi podstawową barierę ograniczającą rozwój infekcji chorobowych. Nawożenie siarką wpływa na ograniczenie akumulacji w roślinie niebiałkowych form azotu, które stanowią źródło pożywienia dla chorobotwórczych mikroorganizmów, gdyż są bezpośrednio włączane przez pasożyty w ich struktury metaboliczne, co ogranicza w znacznym stopniu ich rozwój.

Odporność roślin zależy w dużym stopniu od wysycenia ściany komórkowej ligniną, która charakteryzuje się bardzo małą podatnością na rozkład przez atakujące mikroorganizmy chorobotwórcze. Siarka z kolei wpływa na syntezę lignin, będących składnikiem budulcowym ścian komórkowych. Dodatkowo w momencie ataku patogenów grzybowych siarka oraz produkty jej redukcji oddziałują toksycznie na grzyby, prowadząc do ich zniszczenia.

Naturalna odporność roślin uzależniona od odpowiedniego zaopatrzenia w siarkę wynika z obecności tego pierwiastka w wielu związkach wpływających na stymulowanie odporności, takich jak np. cysteina, siarkowodór, glutation, sulfolipidy, glukozynolany, fitoaleksyny czy allinny. Wszystkie te związki zwiększają odporność roślin zarówno na patogeny, jak i niesprzyjające czynniki środowiska. Na przykład w obronie przed patogenami roślina wytwarza siarkowodór, który stanowi gaz o silnym działaniu grzybobójczym, niszcząc grzyby występujące na blaszce liściowej.

Fitoaleksyny tworzone są w roślinie w momencie ataku przez grzyby lub też przy infekcji przez bakterie czy wirusy. Z kolei występujące w roślinach z rodziny krzyżowych glukozynolany są prekursorami toksyn wytwarzanych przez rośliny w sytuacji zagrożenia chorobami czy szkodnikami. Dodatkowo produkty hydrolizy glukozynolanów, które charakteryzują się nieprzyjemnym zapachem, działają toksycznie lub też odstraszająco na atakujące patogeny. Z kolei glutation w momencie ataku przez patogeny wykazuje działanie ochronne poprzez gromadzenie się w większych ilościach w komórkach, które otaczają zaatakowane miejsce. Silne właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze wykazuje również alliina, występująca powszechnie w cebuli i czosnku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności