fbpx

W wielu gospodarstwach do produkcji trzody chlewnej trzeba dopłacać. Ile?

Ciągle spadające ceny żywca wieprzowego i rosnące koszty produkcji napędzane przede wszystkim przez wzrost cen pasz powodują, że w wielu gospodarstwach produkcja trzody chlewnej staje się nieopłacalna.

Zatrważające są statystyki za czwarty kwartał ubiegłego roku, kiedy to dziennie znikało w Polsce średnio 50 stad świń. Wygląda na to, że rację bytu mają tylko te gospodarstwa utrzymujące trzodę, które mają własne zaplecze paszowe i w których technologia produkcji stoi na najwyższym poziomie. O tym zresztą też świadczą liczby; tylko 2 proc. gospodarstw w Polsce utrzymywało prawie połowę pogłowia świń, a zapewne proporcja ta zmieniła się jeszcze do tej pory na ich korzyść.

O tym, jak zła jest sytuacja na rynku trzody chlewnej dla gospodarstw utrzymujących niewielkie stada, może świadczyć również czerwcowa kalkulacja kosztów produkcji trzody chlewnej opracowana przez Wielkopolską Izbę Rolniczą.

Kalkulacja kosztów produkcji w zł na szt., opracowanie: Magdalena Kołodziejek, WIR

Kalkulacja ma charakter orientacyjny i będzie się różnić w zależności od metody produkcji, jednak liczby nie napawają optymizmem. Wynika z nich bowiem, że przy cenie 5,35 zł nawet z własnym zbożem trzeba solidnie dopłacić do każdej sprzedawanej sztuki (prawie 100 zł).

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.