W trosce o producentów trzody chlewnej

KRIR zwróciła się do ministra rolnictwa o pomoc dla producentów trzody chlewnej z budżetu krajowego. Również NSZZ RI „Solidarność” podniosła tę kwestię podczas rozmów w resorcie.

24. listopada podczas rozmów w sprawie trudnej sytuacji na rynku trzody chlewnej, przewodniczącego związku Jerzego Chróścikowskiego i przedstawicieli rolników przyjął podsekretarz stanu Jacek Bogucki. W rozmowach uczestniczyli również Główny Lekarz Weterynarii oraz pracownicy resortu.

Minister Jacek Bogucki poinformował, że podejmowane są działania zmierzające do wyjaśnienia zgłaszanych postulatów. Do prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów zostało skierowane pismo o zbadanie zarzutów mówiących o tym, że zakłady przetwórcze więcej płacą za sprowadzany do produkcji surowiec z zagranicy niż oferują polskim producentom. Chodzi również o zbadanie czy nie zostały naruszone warunki konkurencji i czy nie nastąpiła zmowa cenowa.

W związku z trudną sytuacją na rynku trzody chlewnej w dniu 25 listopada 2015 r. zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych zwrócił się do ministra rolnictwa z prośbą o podjęcie działań mających na celu uregulowanie sytuacji na rynku trzody chlewnej.

Od dłuższego czasu ceny żywca wieprzowego były niskie i balansowały na progu opłacalności, jednak w obecnej sytuacji cena oferowana przez podmioty obecne na rynku jest rażąco niska i nie pokrywa kosztów produkcji.

Polska otrzymała kwotę 23,9 mln euro na pomoc dla rolników, których dochody spadły z powodu trudnej sytuacji na rynkach rolnych, jednak ta kwota jest za mała, aby móc realnie wesprzeć producentów bydła i trzody chlewnej. Prawo unijne pozwala na podwojenie powyższej kwoty z budżetu krajowego i wsparcie rolników. Ważne jest, aby rząd wyasygnował odpowiednią kwotę z budżetu krajowego i wsparł w szczególności producentów prosiąt oraz producentów trzody chlewnej produkujących w cyklu zamkniętym lub otwartym, którzy zakupują prosięta krajowe.

Renata Struzik, źródło: KRIR, MRiRW

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności