Nowe rozporządzenie o zwalczaniu salmonelli u drobiu opublikowano 11 marca 2010 r. w Dzienniku Urzędowym UE. Rozporządzenie dotyczy celu unijnego ograniczania częstości występowania serotypów salmonelli w dorosłych stadach hodowlanych gatunku Gallus gallus. Od dnia 1 stycznia 2010 r. cel unijny określono na poziomie nieprzekraczającym 1% maksymalnego udziału procentowego dorosłych stad hodowlanych z wynikiem dodatnim.
Celem wydanego rozporządzenia jest zapewnienie podjęcia środków w zakresie wykrywania i zwalczania salmonelli oraz innych odzwierzęcych czynników chorobotwórczych na wszystkich stosownych etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji, w szczególności na etapie produkcji pierwotnej, w celu ograniczenia częstości ich występowania i zmniejszenia zagrożenia, jakie stanowią one dla zdrowia publicznego. Takie stada hodowlane (w szczególności stada kur niosek i brojlerów) mogą zakażać salmonellą potomstwo. Dlatego też ograniczenie występowania salmonelli w stadach hodowlanych przyczynia się do zwalczania tego odzwierzęcego czynnika chorobotwórczego w jajach i mięsie pochodzącym od potomstwa.