W sprawie mleka

0
516

W dniu wczorajszym odbyła się wspólna konferencja prasowa ministrów rolnictwa Polski i Francji. Gościem ministra rolnictwa i rozwoju wsi Marka Sawickiego był francuski minister żywności, rolnictwa i rybołówstwa Bruno Le Maire.

Głównym celem spotkania było omówienie sytuacji na rynku mleka. Szef polskiego resortu rolnictwa podkreślił, że już w październiku ubiegłego roku, na posiedzeniu unijnych ministrów ds. rolnictwa i rybołówstwa sygnalizował narastające trudności na tym rynku. Niestety, podejmowane przez Komisję Europejską decyzje są znacznie opóźnione i cząstkowe, dlatego nie przynoszą spodziewanych efektów. Minister Marek Sawicki zwrócił uwagę na fakt, że o ile odbudowa pogłowia trzody chlewnej trwa 2-3 lata, to w odniesieniu do krów mlecznych jest to okres 7-9 lat.

Minister Sawicki był pierwszym ministrem rolnictwa z całej Unii Europejskiej, który nacisnął guzik alarmowy w związku z sytuacją na rynku mleka i za to mu dziękujemy” – powiedział francuski minister Bruno Le Maire podczas konferencji. Gość ministra Marka Sawickiego także zwrócił uwagę na opieszałość Komisji Europejskiej w podejmowaniu konkretnych działań, a zwłaszcza interwencyjnych na poszczególnych rynkach.

Podczas wcześniejszych rozmów ministrowie podpisali wspólne oświadczenie na temat sytuacji na europejskim rynku mleczarskim. Treść oświadczenia dostępna jest na stronie ministerstwa, a najważniejsze wątki uzgodnień dotyczą przedstawienia przez Komisję Europejską propozycji tymczasowego wzrostu cen interwencyjnych, wzrostu refundacji eksportowych na masło, mleko w proszku i ser, równocześnie zapobiegając jakiejkolwiek formie zaburzeń na rynku w krajach rozwijających się, reaktywowania czasowo zawieszonej pomocy wobec mleka odtłuszczonego i sproszkowanego mleka odtłuszczonego w paszach upewnienia się, że sprzedaż masła i mleka w proszku skupowanego w ramach interwencji publicznej będzie mieć miejsce tylko wtedy, gdy ceny znacząco wzrosły, aby uchronić rynek mleka przed nowymi zakłóceniami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności