fbpx
Strona głównaCenyRynek mięsaW Polsce ubywa 51 stad świń dziennie. Tylko duzi producenci są w...

W Polsce ubywa 51 stad świń dziennie. Tylko duzi producenci są w stanie się obronić

W drugim kwartale tego roku liczba stad zmniejszyła się o kolejne 7 proc. w stosunku do marca 2022 r. Już blisko 90 proc. świń hodowanych jest w 20 proc. największych stad. Średnia wielkość stada wzrosła do 158 świń.

Liczba zarejestrowanych stad trzody chlewnej w Polsce wynosi 61,5 tys. – wynika z danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) z 5 lipca 2022 r. Oznacza to aż 4,6 tys. (-7 proc.) mniej stad niż 3 miesiące temu. W drugim kwartale dziennie ubywało 51 stad, podobnie jak między styczniem a marcem.

Liczba gospodarstw hodujących świnie nieprzerwanie spada od kilku lat. Jednak proces gwałtownie przyspieszył w ostatnich 3 latach. Powody są ciągle te same – brak opłacalności produkcji i zagrożenia związane z rozprzestrzenianiem się Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF). W czerwcu Główny Inspektorat Weterynarii potwierdził pierwsze w tym roku ogniska ASF. Do 17 lipca było ich siedem: (wielkopolskie – 3 ogniska, dolnośląskie – 2, lubuskie – 1, warmińsko-mazurskie – 1).

Zmiana liczby stad świń w Polsce w latach 2019-2022, źródło: Gobarto
Zmiana liczby stad świń w Polsce w latach 2019-2022, źródło: Gobarto

Wyhamowuje dynamika spadków pogłowia

Według danych ARiMR, pogłowie trzody chlewnej w Polsce wyniosło na początku lipca br. 9,72 mln sztuk, w porównaniu do 10,14 mln z początku roku. O ile w pierwszym kwartale liczba świń zmniejszyła się o 3,5 proc., to drugi kwartał przyniósł znaczne wyhamowanie tej dynamiki: do 0,6 proc. W ostatnim kwartale ubyło w Polsce 61 271 świń.

Spadki w liczbie pogłowia w ostatnich 3 miesiącach odnotowało 10 z 16 województw. Największe redukcje dotyczą małopolskiego (-8,93proc.), podkarpackiego (-7,14 proc.), lubuskiego (-5,40 proc.) i świętokrzyskiego (-4,43 proc.). Znaczny przyrost pogłowia odnotowały z kolei województwa dolnośląskie (+16,05 proc.) oraz mazowieckie (+5,31 proc.).

Pogłowie trzody chlewnej w Polsce
(Dane: 05.07.2022, źródło: ARiMR, obliczenia własne Gobarto)
  w sztukach w sztukach w proc.  
31.03.2022 05.07.2022 zmiana od 31.03.2021 do 05.07.2022 Udział procentowy województwa
dolnośląskie 140 939 163 559 22620 16,05% 2%
kujawsko-pomorskie 1 083 329 1 042 994 -40335 -3,72% 11%
lubelskie 423 655 411 702 -11953 -2,82% 4%
lubuskie 175 107 165 649 -9458 -5,40% 2%
łódzkie 1 005 311 1 013 505 8194 0,82% 10%
małopolskie 135 425 123 334 -12091 -8,93% 1%
mazowieckie 1 311 474 1 381 089 69615 5,31% 14%
opolskie 421 464 406 483 -14981 -3,55% 4%
podkarpackie 121 352 112 687 -8665 -7,14% 1%
podlaskie 360 103 356 871 -3232 -0,90% 4%
pomorskie 646 647 653 701 7054 1,09% 7%
śląskie 238 447 229 540 -8907 -3,74% 2%
świętokrzyskie 215 550 205 996 -9554 -4,43% 2%
warmińsko-mazurskie 572 867 603 796 30929 5,40% 6%
wielkopolskie 2 506 698 2 420 676 -86022 -3,43% 25%
zachodniopomorskie* 428 370 433 885 5515 1,29% 4%
OGÓŁEM 9 786 738 9 725 467 -61 271 -0,63% 100%

 

Blisko 90 proc. trzody w 20 proc. największych stad

Od lat obserwujemy w Polsce wzrost pogłowia świń w coraz większych stadach. W 2016 r. polskie stado świń miało średnio 48 sztuk. Dziś jest to 158 szt. (wzrost o 329 proc.). Dane za kolejny kwartał podtrzymują trend wzrostowy w zakresie zarówno liczby stad powyżej 1000 sztuk, jaki i znajdującego się w nich pogłowia. Zwraca uwagę zauważalny wzrost liczby stad najmniejszych, do 5 szt., które można uznać za hodowlę na potrzeby własne. Jednak trzeba pamiętać, że tak niewielka produkcja obejmuje zaledwie 0,37 proc. pogłowia świń w Polsce (ok. 36 tys. szt.). Analizując pod kątem walki z ASF to dane niepokojące – najmniejsze stada są bardzo słabo lub w ogóle niezabezpieczone przed wirusem. O 2,5 proc. wzrosła liczba stad liczących ponad 1000 szt. Znajduje się w nich
ok. 55 proc. krajowego pogłowia, tj. ok. 5,5 mln. szt.

Odnotowano znaczny wzrost wielkości przeciętnego stada. W przeciągu kwartału statystyczne stado powiększyło się o 10 świń (13 od początku roku) i obecnie liczy 158 sztuk. Od 2020 roku wielkość stada w Polsce wzrosła o 45 proc.

Problemy polskich producentów trzody chlewnej, których konsekwencją jest rezygnacja z produkcji świń,  wynikają  przede wszystkim z braku opłacalności, bardzo wysokich i stale rosnących kosztów produkcji oraz zagrożenia ASF. Pojawia się obawa przed niską ceną w strefie czerwonej lub/i decyzjami administracyjnymi inspekcji weterynaryjnej. Powodem w wielu przypadkach jest także brak możliwości spełnienia podstawowych zasad bioasekuracji – wyjaśnia Piotr Karnas, Dyrektor ds. Rozwoju Trzody Chlewnej Gobarto Hodowca.

Jednocześnie te trudności hodowców są katalizatorem zmian całego sektora. Od kilku lat gospodarstwa trzodowe się modernizują i profesjonalizują.


Dziś 9 na 10 świń w Polsce utrzymywanych jest w stadach powyżej 100 szt. a ponad połowa świń produkowana jest w gospodarstwach utrzymujących ponad 1000 sztuk. Rynek (ubojnie) oczekuje od producentów świń powtarzalnych ilościowo i jakościowo partii tuczników, a takie  są w stanie zapewnić jedynie więksi producenci –
podsumowuje.

Źródło: Gobarto

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.